10. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije ” Sprehodi pod morjem”

Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije »Sprehodi pod morjem«, ki je potekal v Slovenskih Konjicah, je v letu 2018 ugledal svojo deseto izdajo. Če je pred desetimi leti predstavljal zgolj majhen košček opisanega med takratnimi velikimi znanstvenimi vsebinami mednarodnega simpozija »Potapljanje AST« na področju prostega, športnega in tehničnega potapljanja, je danes dogodek, na katerega izjemne osebnosti prinašajo zgodbe, ki jih je težko videti in slišati na enem mestu, in kot tak zasluženo nosi ime »Sprehodi pod morjem«.

Festival je skozi leta izoblikoval tematiko, ki danes predstavlja preplet podvodne fotografije in filma, glasbe in otroških likovnih del. Je okno v svet, ki nam pomaga, da tudi sami tujcem pokažemo, kaj znamo in zmoremo. So namreč edini festival, ki vsako leto v program vključi vsaj eno temo s področja potapljanja invalidov. In letos, ob jubilejnem letu, so predstavili prvi podvodni film o potapljanju invalidov izpred 35. let, ki ga je posnel Jacques Cousteau.

Festival je našel formo, ki ni povezana s potrošniško družbo, zato na njem ni oglaševanja. S takim pristopom je postal unikum ne samo v Evropskem, temveč tudi v svetovnem prostoru.

Še posebej so ustvarjalci festivala ponosni na ime samega festivala, ki s svojo 10. izdajo nadaljuje tradicijo postavljanja mejnikov v zgodovini slovenskega potapljanja. Ime so si z dovoljenjem prof. Dušana Kuščerja in Marjana Richterja sposodili iz preteklosti od skupine Račani, ki so pred natanko 80. leti posneli prve podvodne fotografije in se s tem zapisali med pionirje evropske podvodne fotografije. Ekipa Račanov je pred 66. leti želela posneti prvi poučni podvodni 16 mm film Sprehodi pod morjem, a je kamero zalila voda, ohranjeni posnetki pa so bili objavljeni v istoimenski knjigi, ki letošnje leto obeležuje 55 let od prve izdaje.

Filmi, ki so sodelovali na tekmovanju Grand Prix 10. sprehodov pod morjem so bili: Ciril Mlinar CIC, Jerome EsplaGENERATION GRAND BLEU,  James Morgan: JAGO: A LIFE UNDERWATER in Andrej VojeRED SEA IMPRESSIONS. Zmagal je James Morgan JAGO.

Posebnost večera je bil 33 let star film Freedom in Depth, v katerem so predstavljeni začetki potapljanja invalidov v svetu, iz Amerike pa se je oglasil Jim Gatacre, izvršni producent filma in predsednik organizacije Handicapped Scuba Association.

Na sami prireditvi so podelili tudi nagrade najmlajšim, ki so se prijavili na Mednarodni otroški likovni natečaj Sprehodi pod morjem. 10. Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije Sprehodi pod morjem pa je obiskovalcem poleg Grand Prix večera prvič prinašal tudi velike nagrade. Podporniki festivala so srečnežem namenili vrhunsko potapljaško svetilko Green Force in najnovejši računalnik SUUNTO EON Core.

Gostje festivala so bili John Bantin (Anglija), James Morgan (Anglija), Francine Kreiss (Francija), Florian Launette (Francija), Mimmo Roscigno (Italija), Marko Hatlak & Kapobanda, Dražen Gorički (Hrvaška), James A. F. Gatacre, Borut Mori (Slovenija), Vito Bejat Krajnc (Slovenija), Andrej Voje (Slovenija) in Ciril Mlinar (Slovenija). Poseben gost festivala je bil župan (upravitelj) Zvezdnega mesta v Rusiji, g. Valerij Ivanovič Tokarev, drugače ruski častnik, vojaški pilot in kozmonavt, kateremu so se pridružili predstavniki ruskega veleposlaništva, predstavnik Društva Slovenija – Rusija g. Dušan Snoj, župan Občine Slovenska Konjice g. Miran Gorinšek in podžupan Občine Slovenska Bistrica g. Žarko Furman.

K.V.