Ministrstvo za zdravje uvaja kaznovalne ukrepe za družinske zdravnike

Specialistični pregled bodo po novem kaznovali. Družinski zdravniki so seveda na nogah. Opozarjajo, da je ta ukrep do zdravnikov poniževalen in celo nevaren za bolnike. Na Ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da želijo na ta način zmanjšati število neustreznih napotitev k specialistom in omogočiti hitrejši dostop tistim, ki preiskave nujno potrebujejo.

Ampak kdo bo prevzel odgovornost, ko bo ogroženo življenje bolnika? Zna se zgoditi, da slednji zaradi strahu pred kaznijo ne bo pravočasno napoten k specialistu?

Pri tem se zastavi ironično vprašanje: »Ali še sploh potrebujemo zdravnike družinske medicine?« Ali jih bo nadomestil kakšen računalniški program, v katerega bodo pacienti vnesli svoje simptome, z namenom, da bodo ugotovili, katerega specialista potrebujejo?

24. člen splošnega dogovora predvideva, da naj bi razširjeni strokovni kolegiji pripravili merila za ustrezne napotitve. In če bodo specialisti nato po pregledu presodili, da bolnik ni bil upravičeno napoten na preiskave, bodo strošek le-teh zaračunali zdravniku, ki ga je napotil.

Dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice je povedala, da: «Bodo zdravniki zelo previdni, da bodo bolj redko napotovali in da se s tem lahko zmanjša možnost za odkritje neke bolezni.«

Ali bodo zdravniki prestrašeni, ker gre za kaznovalne ukrepe? Ali gre samo za korektno stopnjo nujnosti napotitve?

Najverjetneje bo nastala največja škoda ravno pri bolnikih, saj se lahko zgodi, da jih v mejnih primerih družinski zdravniki ne bodo upali poslati na nujen ali hitri pregled. Posledice čakanja v večmesečnih ali celo večletnih čakalnih vrstah pa so lahko tudi usodne. In če bi imeli zdravniki na razpolago več kot 7-10 min po pacientu, bi bilo najverjetneje napačnih, čezmernih ali pa napačnih napotitev manj.

K. V.