PRAZNIK SLOVENSKE KULTURE

Sinoči se je v Cankarjevem domu zaključila tradicionalna proslava s podelitvijo najvišjih priznanj za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja. Podeljevanje nagrad vrednoti vrhunsko ustvarjalnost, postavlja merila zanjo in jo spodbuja. Zakon določa podelitev največ dveh Prešernovih nagrad in največ šest nagrad Prešernovega sklada. Začetek podeljevanja nagrad sicer sega v leto 1946, ko je bila izdana odredba tedanjega Ministrstva za prosveto o podeljevanju nagrad za umetnost in znanost, leto prej pa je bil 8. februar razglašen za kulturni praznik.

Umetniški program letošnje proslave je zasnovala režiserka in scenaristka Neda Rusjan Bric z naslovom »Pevcu vedno sreča laže«. V središče je postavila Prešernovo Gloso, ki je bila napisana leta 1832, po španskem zgledu. Romantiki so namreč gloso uporabljali za razmislek o poklicu pesnika.

V letošnjem letu sta dobitnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

Ob zaključku proslave je Mejač spregovoril o slabi zastopanosti plesalcev med dosedanjimi dobitniki nagrad ter pohvalil aktualne strokovne komisije in upravni odbor, ki da so odprli nagrade za nova polja umetnosti. Nagrado sklada  je  prvič dobila intermedijska umetnica (Maja Smrekar), prvič dramatičarka (Simona Semenič) in prvič v samostojni državi direktor fotografije (Marko Brdar).

Kam za kulturni praznik v Podravju?

Številne kulturne ustanove na današnji dan odprejo svoja vrata in obiskovalce povabijo na različne brezplačne prireditve.

Prireditve na dan kulture v kraju Maribor

10:00: UGM, Umetnostna galerija Maribor: Prešernov dan v UGM
10:00: Fotoklub Maribor – Atelje za umetniško fotografijo: Prireditve na dan kulture 8. februar
10:00: Muzej narodne osvoboditve Maribor: Kulturni praznik v vašem muzeju
10:00: Fotografski Muzej Maribor: Življenje je tramvaj
11:00: Pokrajinski muzej Maribor: Predavanja Mirele Hutinec iz Muzeja vučedolske kulture
15:00: Pokrajinski muzej Maribor: Vodstvo po razstavi na slovenski kulturni praznik
17:00 SNG Maribor, Stara dvorana: Gledališče od Ž do A
18:00: Pekarna, Maribor: MARŠ 28: Andrej Černelč/ Locus Focus/ Valuk/ Britof
18:00 Salon uporabnih umetnosti, Maribor: Trst Via Ljubljana
18:00 Galerija Hladilnica, pekarna, Maribor: MARŠ SKOZI ČAS
19:00 Galerija EPEKA, Maribor: Otvoritev razstave Tujost kot del naravnega
20:00: GT22, Maribor: Otvoritev nove sezone IntimnegaKina: Manifest
20:30: Klub KGB, Maribor: Jarc Gregorin Trio
21:00: Jazz klub Satchmo, Maribor: Open Stage/ Jam Session