Kangler: NPU brani Goloba in Švarc Pipanovo v aferi Litijska

Nacionalni preiskovalni urad je včeraj, več kot dva meseca po izbruhu afere “podrtija”, vendarle opravil serijo hišnih preiskav. O nenavadnih okoliščinah, ki so spremljale hišne preiskave, smo govorili z nekdanjim kriminalistom, politikom in kandidatom za evropske volitve Francem Kanglerjem. Ta je prepričan, da NPU deluje pod vplivom politike, kot tudi, da je nekatere akterje afere inštruiral sam minister za kohezijo Aleksander Jevšek, sicer nekdanji šef kriminalistov. “Namočeni” uradniki ministrstva za pravosodje pa bi morali ovaditi Švarc Pipanovo.

Zaradi okoliščin preiskave so številni prepričani, da je bila ta izvedena z zamikom, da bi zaščitila resnične krivce za sporni nakup. Med osumljenci denimo ni najti Dominike Švarc Pipan niti nekdanjega generalnega tajnika SD Klemna Žiberta. Navsezadnje ni med njimi niti finančnega ministra Klemna Boštjančiča in predsednika vlade, ki sta bila oba (na svoj način) vpletena v sporni nakup. Zakaj ne, pojasnjuje Franc Kangler.

Najprej ga povprašamo, zakaj je NPU potreboval več kot dva meseca, da je opravil prve hišne preiskave. “Gre le še za en dokaz več, da je v zgodbo vpleten sam predsednik vlade Robert Golob, ki obvladuje NPU in istočasno brani bivšo ministrico. Glede na to, da je ona zavestno podpisala pogodbo, da je imela vse informacije, je res smešno, da ni bila predmet preiskave. V mojem primeru sem bil večkrat ovaden zato, ker sem predlagal mestnemu svetu, da nekaj sprejme. Torej imamo očitno v Sloveniji dvojne vatle. Če je naš, ga branimo, če ni naš oz. če pride iz desnega pola, pa ga je treba napasti, četudi kaj zgolj predlaga mestnemu svetu.”

Tako se neposredno dokazuje, da NPU obvladuje politika. Gospa Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav sta, menim, v tem primeru v preiskovalni komisiji v državnem zboru izpovedala resnico,” pove Kangler.

Je minister za kohezijo inštruiral akterje afere?
V oči pa bode, da med osumljenci ni najti nekdanje ministrice Dominike Švarc Pipan in nekdanjega glavnega tajnika Socialnih demokratov Klemna Žiberta. Švarc Pipanova je bila namreč kot ministrica odgovorna oseba, Klemen Žibert pa je s tem, ko je posredoval zajeme zaslonov sporočil SMS, sam priznal, da je bil vpleten v nakup. Prav tako ni bil ovaden državni sekretar Igor Šoltes, ki je priznal, da je po javni eksploziji afere uničil svoj stari telefon, kjer je imel shranjeno komunikacijo.

Kanglerja povprašamo, ali bi sam, če bi bil še vedno kriminalist, dvojico izključil iz kroga osumljencev: “Ne, bila bi prva osumljenca glede na okoliščine, ki so dosegljive v javnosti. Najprej bi bilo treba zaseči stare telefone, ki so jih po vse verjetnosti vsi uničili. Zanimivo je, da je ta skupina, ki je bila vpletena, imela dobrega inštruktorja, ki jim je svetoval, kaj morajo narediti. Po vsej verjetnosti je bil ta inštruktor Aleksander Jevšek (minister za kohezijo) kot bivši šef kriminalistov. To je moja ocena.”

Kangler pojasni, da bi lahko NPU opravil potrebne preiskave, še preden bi določili katerega koli osumljenca. Če ne bi hoteli izročiti zahtevanega gradiva, pa bi bila na predlog tožilstva in odredbe sodišča izvedena hišna preiskava. Ponovno poudari, da bi morali hišno preiskavo narediti še tisti dan, ko se je v javnosti izvedelo, da akterji uničujejo telefone, predvsem pa bi bilo treba preveriti, ali so pogodbo parafirale vse strokovne službe.

O odgovornosti tožilstva
Naš sogovornik pa opozori tudi na neaktivnost tožilstva. “Glede na informacije, dosegljive v javnosti, to ni odreagiralo in sprožilo postopka po uradni dolžnosti, čeprav je bilo zaznano kaznivo dejanje že prvi dan, ko so informacije prišle v javnost. Tožilci so to vsak dan brali, poslušali, nato pa se ni zgodilo ničesar.”

Uslužbenci bi morali zoper ministrico podati ovadbo!
Ob zaključku zastavimo še zadnje vprašanje. Kako je mogoče, da neka odgovorna oseba, bodisi direktor ali ministrica zvrne odgovornost za neko dejanje na svoje podrejene, torej uslužbence ministrstva za pravosodje. Odgovorna oseba je tam ravno zato, da nosi odgovornost, mar ne?

“Na tej točki bi lahko dejali, da je ministrica podala krivo ovadbo. O tem sicer presoja sodišče. Če bi bil sam med temi uradniki, bi podal kazensko ovadbo zoper ministrico zaradi krive ovadbe. Ampak očitno NPU dela v interesu predsednika vlade,” zaključi Kangler.
Vir: Nova 24
Avtor : Žiga Korsika