Intervju Uroš Klajderič – krovec, klepar, mojster na višini

Uroš Klajderič s svojo ekipo vsak dan gleda na svet iz ptič­je perspektive in pri tem uživa. S krovsko-kleparskimi deli se ukvarja od leta 2002. Poprijel je za nekdanji očetov posel, ki ga obvlada. Pove, da so za opravljanje teh del najpomembnejše izkušnje in iznajdljivost.

Kam segajo vaši podjetniški začetki?

Začetki naše obrti krovstva in kleparstva segajo v leto 1966. Podjetje je ustanovil moj oče, Valentin Klajderič, daleč naokrog znani krovec iz Zgornje Polskave. V času vodenja podjetja je izučil veliko vajencev, med njimi sva tudi midva z bratom.

Po očetovi upokojitvi sem tradicijo nadaljeval sam in leta 2002 ustanovil podjetje Gradmont krovstvo in kleparstvo, Uroš Klajderič s. p. Sam pomen tradicije se lepo vidi iz zaupanja, ki ga je podjetje deležno pri pridobivanju zahtevnih poslov in na referencah, ki so odraz vedno večjega povpraševanja po naših storitvah. Ker se je podjetje Gradmont krovstvo in kleparstvo, Uroš Klajderič s. p. nenehno povečevalo in razvijalo, sem leta 2016 ustanovil podjetje Gradmont plus d. o. o., katerega direktor sem tudi sam.

Kaj so vaši glavni produkti/storitve?

Naši glavni produkti oz. storitve so vsekakor krovska, tesarska in kleparska dela. Smo pooblaščeni izvajalec za pokrivanje s kritino proizvajalcev: Tondach, Bramac, Esal, Creaton, Gerard, Hosekra ipd. Pokrivamo pa tudi z bitumenskima kritinama Bauder in Tegolo ter različno pločevinasto kritino. V zadnjih letih smo naredili velik napredek pri izdelavi in montaži raznih strešnih konstrukcij, konstrukcij nadstreškov in se specializirali za montažo strešnih oken raznih proizvajalcev in montažo strelovodov. Občasno izvajamo tudi montažo skladiščnih objektov, montažo notranje opreme in spuščenih mavčnih stropov. Na izvedena dela pa kot izvajalci priznamo 10 letno garancijo. Potrebno je omeniti, da moramo za dolgo življenjsko dobo strehe opraviti tudi vzdrževalna dela.

Čelada, pasovi, obutev in rokavice …

To je pomembna oprema v vsakdanjem živ­ljenju krovca kleparja. Delo večino časa izvajamo na višini, kar pomeni, da je tveganje nesreče precejšnje. Dodatno nevarnost predstavljajo tudi močno poletno sonce in povišane temperature. Sam sem bil priča zelo malo poškodbam, le  včasih pade komu kakšna »veter lajsna« na glavo.

Št. zaposlenih?

Trenutno nas je 6 zaposlenih, kar pa je variabilno. Tukaj govorimo o povečanju števila zaposlenih oz. o sezonskih delavcih, glede na potrebe dela sorazmerno z naročili. Redno sodelujemo s kooperanti, poleti še dodatno nudimo možnost zaslužka in prakse študentom, ki nam pomagajo pri lažjih delih.

Kakšni so vaši poslovni rezultati v lanskem letu?

Naši poslovni rezultati v lanskem letu so več kot le odlični. To dokazuje nenazadnje tudi dejstvo, da sem leta 2016, zaradi povečanega obsega dela in nenehnega povečevanja števila zaposlenih, ustanovil podjetje Gradmont plus, d. o. o.

Kdo so vaši glavni kupci/stranke in kje je vaš glavni trg (Slo, tujina)?

Naši glavni kupci oz. stranke so pravne in fizične osebe, ki jim iz dolgoletnih izkušenj znamo svetovati, katera streha, način izolacije ipd. je najbolj primeren za posamezni objekt. Prav tako pa lahko streho zaključimo še s kvalitetnimi kleparskimi izdelki, kar je naša dodatna prednost, saj kleparska dela dopolnjujejo našo ponudbo krovskih del in tako lahko celostno poskrbimo za vaš dom oz. poslovni objekt.

V podjetju imamo ekipo kleparjev in krovcev, ki je navdušena nad izdelavo krovskih in kleparskih izdelkov. Na osnovi znanja, spretnosti in talenta stranki nudimo najkvalitetnejšo izvedbo vseh vrst del, ki jih ponujamo.

Naš glavni trg je (trenutno) Slovenija, čeprav povpraševanje po naših storitvah v tujini strmo narašča.

Povprečna plača v podjetju?

Povprečna mesečna plača je odvisna od več faktorjev. V našem podjetju pa znaša 1.650,00 EUR bruto.

Kaj je pomembno za dobro delovanje podjetja?

Za dobro delovanje podjetja je pomembna motiviranost, nagrajevanje zaposlenih, nenehna izobraževanja, predvsem pa pozitivno vzdušje v ekipi. Pomembno je, da ima direktor posluh za želje svojih zaposlenih in jim omogoča, da lahko te svoje želje tudi uresničijo.

Kako motivirate svoje zaposlene?

Motiviranje zaposlenih je eden izmed ključnih predpogojev za uspeh v poslovnem svetu. Dokazano je, da motivirani zaposleni prinašajo boljše in trajnejše poslovne uspehe. V svojem podjetju vlogo motivatorja prevzamem sam. Zaposlene motiviram z dobro plačo, z zanimivim delom, ustrezno strokovno podporo in v vrhunsko opremo za lažje opravljanje dela. Kot vodja se moram zavedati truda svojega podrejenega in resnične vrednosti svojih zaposlenih. Zaposlene tudi redno pohvalim. V podjetju imamo odlične medsebojne odnose in sistem nagrajevanja. Nenazadnje pa ima naše podjetje odličen ugled, kar je tudi izjemen faktor.

Kakšen je vaš pričakovan poslovni izid za to leto?

V letu 2017 je poslovanje podjetja preseglo pričakovan rezultat in tudi rezultat preteklega leta. V letošnjem letu načrtujemo še dodatna zaposlovanja zaradi povečanega obsega dela oz. povečanega povpraševanja in naročil. Širili bomo dejavnost podjetja na področju gradnje enostavnih objektov in jeklenih konstrukcij ter vsekakor povečali čisti dobiček.

Dolgoročna vizija vašega podjetja?

Naša prihodnost je jasno zastavljena. Na domačem trgu želimo okrepiti svoj položaj in s pomočjo strokovnega kadra postati najbolj zanesljivo in okolju prijazno podjetje na področju montaže in vzdrževanja krovsko-kleparskih storitev in izdelkov.

S pozicioniranjem na globalnem tržišču dolgoročno stremimo za zastavljenim ciljem, biti nepogrešljiv izvajalec in dobavitelj naprednih kleparsko-krovskih storitev in izdelkov, pridobiti kakovostna priporočila ter biti prepoznavni tako doma kot v tujini. Še naprej si bomo prizadevali prepoznavati potrebe naših strank, da bomo lahko zadovoljili tudi najzahtevnejše.

Kje vas najdemo, ko se bomo odločali za novo streho?

Gradmont plus, d. o. o.
Šolska ulica 13 e
2314 Zg. Polskava
Tel.: 041 574 427