47. TEKMOVANJE MLADIH GLASBENIKOV RS – TEMSIG 2018

21. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov

Komisija Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in Zveza slovenskih glasbenih šol v letu 2018 organizirata že 47. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije. Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov vsako leto poteka na regijski in državni ravni. V letošnjem letu  tekmovanje poteka v disciplinah: violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle in komorne skupine s pihali.

V času med 1.– 6. 2. 2018 je po glasbenih šolah po Sloveniji potekalo 21. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov RS, ki je bilo organizirano na glasbenih šolah po Sloveniji, in sicer:

  • Konservatorij za glasbo in balet Maribor, 1. 2. 2018, tekmovanje v disciplini harfa,
  • Glasbena šola Ljubljana Moste – Polje, 1.–2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini violončelo,
  • Glasbeni atelje Tartini, 2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini viola,
  • Glasbena šola Nazarje, 2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini kontrabas,
  • Glasbena šola Koper, 2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini komorne skupine s pihali,
  • Glasbena šola Trbovlje, Glasbena šola Frana Gerbiča Cerknica, Glasbena šola Logatec, 1.– 6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini kitara,
  • Glasbena šola Novo mesto, Glasbena šola Brežice, Glasbena šola Krško 3.–6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini violina,
  • Glasbena šola Celje, 6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini citre,
  • Glasbena šola Velenje, 6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini orgle.

V Glasbeni šoli Koper se je dne 2. 2. 2018 v disciplini: KOMORNE SKUPINE S PIHALI, I. b kategorija na državno tekmovanje uspešno kvalificiral kvartet saksofonov »4 sax«, v zasedbi: Vid Verdinek, (zasebna glasbena šola Melodija, Muta, mentor individualnega pouka g. Vojko Trnjek), Lucija Enya Jordaki (Glasbena šola Lendava, mentor Petar Novak), Enja Golob (Glasbena šola Slovenska Bistrica, mentor Zmago Tkavc), Nejc Zavratnik (Konservatorij za glasbo, PŠ Tabor, mentor Marko Mir). Mentor kvarteta je prof. Rok Volk.

Mladi virtuozi so prejeli tudi Posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja R. Kampleta: I-A Quatro.

Skupina »4 sax« je nastala lansko poletje. Vsi štirje člani so bili udeleženci poletne šole saksofona v Krajnski gori. Z resnejšim delom pa so pričeli lani jeseni. »4 sax« sicer deluje v okviru saksofonskega orkestra »SOS Junior«, ki je orkester samih saksofonov. Trenutno šteje 40 mladih saksofonistov, ki prihajajo iz različnih krajev Slovenije in večinoma obiskujejo še osnovno šolo. »Sos Junior« sicer deluje pod okriljem KUD Sekvoja. Vsi člani »4 sax« so tudi člani orkestra »Sos Junior«.

Istega dne je barve Slovenske Bistrice odlično zastopal in se uvrstil na državno tekmovanje v kategoriji mlajši tudi tudi trio saksofonov »1a« v zasedbi Larisa Mesarič, Aljaž Čuček in Ian Pirc (GŠ Slovenska Bistrica, mentor Andrej Šmon).

Iskreno čestitamo vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem ter glasbenim šolam! Slednji jim nudijo vso strokovno pomoč. Kvartetu saksofonov “4 sax” in triu »1a« pa držimo pesti na državnem tekmovanju, ki bo potekalo na glasbenih šolah gorenjske regije med 5. in 17. 3. 2018. Zaključni koncert prvonagrajencev bo potekal 21. 3. 2018 v koncertni dvorani Zavoda Sv. Stanislava v Ljubljani.

Celotno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov že vsa desetletja temelji na prostovoljnem in angažiranem delu organizatorjev ter medgeneracijskim dialogom z veliko skrbjo za odkrivanje in spodbujanje mladih glasbenih talentov ter izmenjave pedagoških izkušenj pri delu z učenci. Gre za izjemen nacionalni projekt, ki vsako leto k sodelovanju privabi več kot 700 glasbenikov iz vse države, tekmovalci pa so razdeljeni v starostne kategorije od osnovne glasbene šole do študentov akademij. Na tekmovanjih žirije in drugi prisotni strokovnjaki znajo poiskati najbolj perspektivne mlade umetnike, ki jih usmerjajo v nadaljnjem razvoju.

K. V.