POČITNICE NA SNEGU SO ZAAAAAAKON!

Za območja jugovzhodne Slovenije (Štajerska, Prekmurje, Koroška, Spodnjesavska regija) so se za šolarje in dijake pričele zimske počitnice. Tako zaželene, a žal tako kratke, saj trajajo le teden dni … Letošnje počitnice so zares zimske, saj je tudi po nižinah marsikje sneg.

Danes so povsod pripravili veliko najrazličnejših aktivnosti, najbolj pestro pa je zagotovo na smučiščih. Številni smučarji uživajo v obilici snega. Zadovoljni so tudi hotelirji, saj so hoteli polni. Šolske počitnice so vrhunec zimske sezone za vsa slovenska smučišča. Glede na to, da imajo smučišča letos zadosti snega, si želijo, da bi bil obisk dober in da bi podrli povprečje preteklih let.

Na slovenskih smučiščih ne manjka niti tujcev. Hotelirji povedo, da so se počitnice začele že pravzaprav z novim letom Hrvaške, Bosne, Turčije, Srbije, Velike Britanije, sedaj so slovenske.

Primeri smučišč za začetnike, za družine z majhnimi otroki:

 • Smučarski center Jakec na Treh kraljih (urejeno manjše smučišče, na katerega se radi vračajo rekreativni smučarji, družine in še posebej šolske skupine).
 • Rogla (otroški snežni park, ki ga sestavljajo zabavni vrtiljak, igrivi tekoči trak in poligonske ovire. V parku smučarji spoznajo tudi Zlodeja, vabljeni pa so tudi smučarji invalidi).
 • Mariborsko Pohorje (10 km proge je primernih za smučarje začetnike, kot tudi zahtevne smučarje in deskarje na snegu).
 • Smučišče Celjska koča (otroški poligon s 60 m tekočim trakom).
 • Vogel (otroci imajo v snežnem parku na voljo dva tekoča trakova (60 m in 20 m), progo za sankanje ter vrtiljak, ki je primeren zlasti za otroke, ki so prvič na smučeh).
 • RTC Krvavec (Poligon za začetnike Gospinca, ki je najprimernejše igrišče za otroke in smučarje začetnike in vsebuje: otroški trak – dolžine 80 m, otroški vrtiljak ter številna igrala. Ponudbo za otroke in začetnike na tem delu smučišča dopolnjuje otroška vlečnica Luža, ki ji pripada, po težavnosti, lahka smučarska proga).
 • Kranjska Gora (družinam prijazna smučišča, dva krajša tekoča trakova za otroke, vratca in Kekec ter prijatelji. Ob njih je pas z dvema zelo položnima progama, primernima za čisto prve korake na snegu).
 • Cerkno (otroški poligon na smučišču v Cerknem se nahaja na samem vrhu smučišča, ob koči Alpska Perla. Urejen je tekoči trak, vrtiljak, v sezoni deluje tudi smučarski vrtec z notranjo igralnico. Nekoliko stran je urejeno sankališče).

Ažurne podatke o razmerah na 30 slovenskih smučiščih, vključno s cenami poldnevnih, dnevnih in tedenskih smučarskih vozovnic najdete na spletnem naslovu:

http://snezni-telefon.si/index.php

Kaj početi med počitnicami, če ne smučate?

 • Slovenska Bistrica: od 22. 2. 2016 do 26. 2. 2016 se bodo v Pionirski knjižnici Slovenska Bistrica za osnovnošolce od 1. do 9. razreda vsak dan od 10. do 13. ure odvijale ustvarjalne delavnice s KNJIGO V ROKI.
 • Maribor, Dom ustvarjalnosti mladih, Razlagova ulica 16, Maribor: v letošnjih zimskih počitnicah se bodo otroci lahko udeležili likovnih delavnic, za poživitev duha pa bodo na voljo tudi mnoge gibalne delavnice in zimski sredin izlet.
  Podroben program si lahko ogledate na njihovi spletni povezavi:

http://zpm-mb.si/novice-dogodki/zimske-pocitnice-26-2-2-3-2018/

Lutkovno gledališče Maribor, sobota, 3. 3. 2018 ob  10.00 in 11.30/ Velika dvorana Maček Muri, Kajetan Kovič, Jerko Novak / SLG Celje.

 • Izlet v Celje, v edini otroški muzej pri nas: otroški muzej v Celju deluje od leta 1995 in je za zdaj edini tak v državi. Je muzej za otroke, ki vsebine črpa iz preteklosti in sedanjosti, iz prazničnosti in vsakdanjosti. Zbira, hrani, raziskuje in razstavlja slovensko premično kulturno dediščino.
 • Zimske počitnice v podzemlju Pece (obiskovalci Koroške si poleg drugih dejavnosti lahko privoščijo tri različne oglede opuščenega rudnika svinca in cinka v Mežici: z rudarskim vlakcem, s kolesom in kajakom.  Ker so vsi izvedljivi v vseh vremenskih razmerah, so odlična možnost za preživljanje zimskih počitnic.
 • Obisk term (Terme Olimlje, Moravske toplice – Terme 3000, Terme Ptuj, Terme Banovci, Terme Zreče, Terme Lendava, Zdravilišče Radenci …)

In kaj početi doma?

– Kupite ostanke blaga in lesene kuhalice ter doma izdelujte lutke iz cunj (šivanje, lepljenje, risanje …)
– igrajte družabne igre (Catan junior, Activity, Monopoly, Človek ne jezi se, Uno …)
– učite se kuhanja (kavica, palačinke, testenine, pecivo …)
– vsak dan pojdite na dopoldanski in popoldanski sprehod ter ga popestrite z obiskom kavarne in vročo čokolado
– igrajte se zunaj, glede na to, da je obilo snega, imajo otroci dela čez glavo (iglu, sankanje, snežaki, metanje v sneg …)
–  1 x vmes pojdite v kino ali v gledališče
– obiščite babice in dedke, prijatelje, ki imajo tudi otroke
– tudi sami povabite kakšne prijateljčke in skupaj pecite pico
– rišite z vodenkami in temperami ter prstnimi barvami
– rešujte uganke, križanke
– zvečer se namestite v “veliko” posteljo in imejte bralne urice
– zvečer si v postelji na prenosniku oglejte kakšni otroški film (E. T. vesoljček, Poletje v školjki …)
– ta »mali« naj pripravijo telovadbo in skupaj telovadite
– plešite, pojte, sestavljajte točke in se predvsem smejte!

K.V.