Priznanja je dobilo 14 podjetij, v ospredju ocenjevanja je bila kreativnost in
inovativnost izdelkov.
Nagrajenih je vse več izdelkov iz kategorije pekovskih izdelkov, ki vsebujejo bodisi polnozrnate sestavine, imajo nižjo vsebnost soli ali pa vsebujejo funkcionalne sestavine.
Organizator ocenjevanja je GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.
Znani so rezultati 22. senzoričnega ocenjevanja kruha, pekovskega peciva, finega
pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi.
Prejemniki zlatih priznanj so podjetja: Conditus, Delakorda, Don Don, Hlebček, Iz
krušne peči, Konditor, Mercator IP, Mlinopek, Mlinotest, Pekarna Pečjak, PPS-Pekarne Ptuj, Sastela, Spar Slovenija in Žito.
Podeljenih je 189 zlatih priznanj, od tega:
– 96 v kategoriji kruha,
– 29 v kategoriji pekovskega peciva,
– 38 v kategoriji finega pekovskega peciva,
– 20 v kategoriji svežih slaščic v hladni verigi,
– 3 v kategoriji keksov ter
– 3 v kategoriji testenin.
Strokovna komisija je ocenila 208 izdelkov iz 14 podjetij. Od tega je bilo ocenjenih 99
izdelkov iz kategorije kruha, 30 izdelkov iz kategorije pekovskega peciva, 66 izdelkov iz
kategorije finega pekovskega peciva, 9 izdelkov iz kategorije keksov ter 4 izdelki iz
kategorije testenin.
Z dejavnostjo pekarstva se v Sloveniji ukvarja 337 gospodarskih družb, ki skupaj
zaposlujejo 4.347 ljudi.
Vsi nagrajeni izdelki so predstavljeni v brošuri: Odlični pekovski izdelki 2022
S. B.