Kaos na ljubljanskih upravnih enotah: “Jugoslavija 1984? Ne, Ljubljana 2024”

Foto: zajem zaslona X

“Jugoslavija 1984? Ne, Ljubljana 2024,” je zapisal predsednik SDS Janez Janša na Instagramu ob prizoru na videoposnetku, ki se za razvito demokratično državo, kot je Slovenija, zdi vse prej kot “običajen”. Janša je vlado pozval, naj se “končno zdrami”, saj bi to lahko preprečila s konstruktivnim pristopom k pogajanjem.

 

Na družbenih omrežjih je zaokrožil osupljiv posnetek z največje upravne enote v državi: Ljudje po nočnem čakanju za vrati ograje zgodaj zjutraj tečejo, da bi se postavili v vrsto in uredili nujne zadeve. Stavka na 34 upravnih enotah od skupno 58 po vsej državi dobiva že absurdne razsežnosti.

Medtem ko se premier Robert Golob zabava na nogometnih tekmah, so državljani v resni stiski celo takrat, ko opravljajo osnovne storitve, kot je izdaja osebnega dokumenta. V službah morajo jemati dopust, da bi potem zaradi stavke (za katero nosi odgovornost vlada, nesposobna pogajanj) čakali v dolgih vrstah. Šlo je tako daleč, da se ljudje sredi noči že zbirajo in potem zjutraj šprintajo do upravnih enot, samo zato da bi uredili najnujnejše opravke z državo.

“Pozivamo @vladaRS, da se končno zdrami. Stavko na UE lahko hitro konča s konstruktivnim pristopom k pogajanjem (zakaj PV Golob ni niti 1x sedel s sindikatom?) in popravki sistemizacije. Stoji tisoč upravnih postopkov, 400.000 oseb mora letos menjati osebne dokumente. Nastaja velika gospodarska škoda, tu je sto tisoč in več ur izgubljenega časa davkoplačevcev, čakajočih v vrstah. Če predstavljate reakcije MSM in NVO politikolesarjev, če bi na dan takih prizorov prejšnja vlada nabirala politične točke na uspehih športnikov?” je zapisal Janša na X.

 

“Šprintanje naroda na upravne enote je dokaz najvišje kvalitete njihovih storitev. Ljudje šprintajo samo za najnovejši in najboljši iPad in za storitve nasih upravnih enot,” je medtem tragikomično stanje komentiral Tomaž Štih. Politični analitik Sebastjan Jeretič pa je dodal, da “nas je vlada RS spravila na raven tretjega sveta”.

Predstavnik stavkajočih Frančišek Verk je za enega od osrednjih medijev komentiral, da je “to stanje resnično sramotno za državo članico EU in članico OECD. A vendar tako je. Mi to našo ljubo drago državo že 10 let prosimo, da stanje na upravnih enotah uredi”.

Predsednik sindikata Frančišek Verk (Foto: STA)

“Ne razumem, kako lahko država to gleda. Ko dobesedno s hitrim tekom tekmujejo stranke, katera bo prva prišla na vrsto. Da se to dobesedno nikogar ne dotakne,” se dogajanju čudi Verk.

A. H.

vir: nova24tv.si