31. obletnica izgona zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

(vir: VSO Slovenija, Twitter)

V soboto, 22. oktobra 2022, je v Parku vojaške zgodovine Pivka potekala obeležitev 31. obletnice izgona zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Prireditve so se udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša ter poslanca Franc Breznik in Alenka Jeraj.

Uvodoma sta zbrane pozdravila direktor Parka mag. Janko Boštjančič: “Z vojno in obrambo je naša domovina postajala tudi država” in župan občine Pivka Robert Smrdelj: “Hvala Združenju za vrednote Slovenske osamosvojitve, da krepi narodno zavest.”

“Pozdravljam vas v imenu Ivana Borštnerja, ki je zanetil slovensko pomlad in brez katerega, posledično, ne bi bilo niti tega dogodka”, je v kulturnem programu nagovoril zbrane pesnik Tone Kuntner.

Za lepo petje so poskrbeli Vokalna skupina Potoški fantje.

Slavnostni govornik pa je bil predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle: “Mi smo tista generacija, ki je doživela ta veličasten čas osamosvojitve, zato jaz kar naprej praznujem. Z minuto molka pa počastimo spomin na vse, ki so za Slovenijo žrtvovali svoje življenje. Zadnjega vojaka ne bi bilo brez prvega vojaka, ki je 1988 tvegal vse in razkrinkal načrt JLA. To je bil Ivan Borštner. Hvaležni smo vsem, vojakom in policiji, ki ste 24. 10. 1991 poskrbeli, da je Slovenija izpolnila suverenost ter s tem pogoj za mednarodno priznanje.”

Dr. Božo Predalič pa je na Twitterju zapisal: “VSO Slovenija je v počastitev dneva suverenosti pripravilo prireditev v muzeju vojaške zgodovine v Pivki. Nisem pa zasledil, da bi bila ob tako pomembni obletnici s strani Vlade RS organizirana kaka prireditev.”

Foto, vir: VSO Slovenija (Twitter)

S. B.