Recept za najboljšo potico!

Potica je tradicionalna slovenska sladica, ki jo običajno pripravljamo za praznične dni. Receptov za potico je veliko, vendar pa vam bom predstavil enega od bolj priljubljenih.

Za orehov nadev potrebujemo:

  • 400g mletih orehov
  • 2dcl sladke smetane
  • cimet po okusu
  • dva beljaka
  • lupinico ene limone
  • 1 polno žlico masla
  • 90g sladkorja v prahu
  • 3 žlice medu
  • 4 žlice ruma
  • po želji še lahko dodate rozine

Postopek za pripravo nadeva:

  1. Z vročo sladko smetano prelijemo orehe in jih dobro premešamo.
  2. Umešamo še sladkr v prahu, med, rum, stoplejno maslo, cimet in limonino lupinico. To vse dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes.
  3. Po okusu dodamo sladkor, več cimeta in limonine lupinice…
  4. Na koncu narahlo še umešamo sneg iz dveh beljakov.
  5. Nadev mora biti kar gost in ne premoker torej lepo mazljiv. Če je premoker še dodamo orehe.

Za kvašeno testo za potico potrebujemo:

kvasec:

  • 0.5dcl mleka
  • 1 čajna žlička sladkorja v prahu
  • 20g svežega masla

kvašeno testo za potico:

  • 550g moke
  • 90g masla
  • 3 rumenjake
  • 2dl mleka
  • 3 žlice ruma
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 žlička soli
  • 1 jajčka za premaz

Orehova potica z rozinami - Štefkine dobrote

Postopek za pripravo potice:

  1.  V posodico nadrobimo kvas in ga zmešamo z mlačnim mlekom in sladkorjemv prahu. Na toplem mestu pustimo 10-15min.
  2. V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Po moki okoli jamice potrosimo sol, v jamico pa dodamo rumenjake,sladkor,rum in mlačno stopljeno maslo. Nato v jamico dodatmo še kvasec.
  3. Sestavine zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 60 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji
  4. Vzhajano testo nežno zvrnemo na pomokan kuhinjski pult in ga razvaljamo na približno debeline 0,5cm. Enakomerno ga premažemo z orehovim nadevom, pri čemer ob robovih pustimo za en ali dva prsta roba. Potico zvijemo recej na tesno in jo sproti zategujemo.
  5. Model za potico dobro namastimo in potrosimo z ostro moko ali pa z maslom, nato zvito potico prenesemo v model.
  6. Potico pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in putimo vzhajati 30 minut.
  7. Preden jo damo v pečico jo premažemo z enim razžvrkljanim jajcem.
  8. Pečico segrejemo na 180 stopinj.  pečemo jo približno 40-50 minut. Med peko jo lahko pokrijemo s peki papirjem ali kosom alu folije, da se po vrhu ne zapeče.
  9. Pečeno potico 10 do 20 minut hladimo v modelu, nato pa jo zvrnemo na rešetko in povsem ohladimo. Ohlajeno serviramo na lep krožnik ali pladenj, potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo.