Potica je tradicionalna slovenska sladica, ki jo običajno pripravljamo za praznične dni. Receptov za potico je veliko, vendar pa vam bom predstavil enega od bolj priljubljenih.
Za orehov nadev potrebujemo:
- 400g mletih orehov
- 2dcl sladke smetane
- cimet po okusu
- dva beljaka
- lupinico ene limone
- 1 polno žlico masla
- 90g sladkorja v prahu
- 3 žlice medu
- 4 žlice ruma
- po želji še lahko dodate rozine
Postopek za pripravo nadeva:
- Z vročo sladko smetano prelijemo orehe in jih dobro premešamo.
- Umešamo še sladkr v prahu, med, rum, stoplejno maslo, cimet in limonino lupinico. To vse dobro zmešamo, da dobimo enotno zmes.
- Po okusu dodamo sladkor, več cimeta in limonine lupinice…
- Na koncu narahlo še umešamo sneg iz dveh beljakov.
- Nadev mora biti kar gost in ne premoker torej lepo mazljiv. Če je premoker še dodamo orehe.
Za kvašeno testo za potico potrebujemo:
kvasec:
- 0.5dcl mleka
- 1 čajna žlička sladkorja v prahu
- 20g svežega masla
kvašeno testo za potico:
- 550g moke
- 90g masla
- 3 rumenjake
- 2dl mleka
- 3 žlice ruma
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 žlička soli
- 1 jajčka za premaz
Postopek za pripravo potice:
- V posodico nadrobimo kvas in ga zmešamo z mlačnim mlekom in sladkorjemv prahu. Na toplem mestu pustimo 10-15min.
- V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Po moki okoli jamice potrosimo sol, v jamico pa dodamo rumenjake,sladkor,rum in mlačno stopljeno maslo. Nato v jamico dodatmo še kvasec.
- Sestavine zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu približno 60 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji
- Vzhajano testo nežno zvrnemo na pomokan kuhinjski pult in ga razvaljamo na približno debeline 0,5cm. Enakomerno ga premažemo z orehovim nadevom, pri čemer ob robovih pustimo za en ali dva prsta roba. Potico zvijemo recej na tesno in jo sproti zategujemo.
- Model za potico dobro namastimo in potrosimo z ostro moko ali pa z maslom, nato zvito potico prenesemo v model.
- Potico pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in putimo vzhajati 30 minut.
- Preden jo damo v pečico jo premažemo z enim razžvrkljanim jajcem.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj. pečemo jo približno 40-50 minut. Med peko jo lahko pokrijemo s peki papirjem ali kosom alu folije, da se po vrhu ne zapeče.
-
Pečeno potico 10 do 20 minut hladimo v modelu, nato pa jo zvrnemo na rešetko in povsem ohladimo. Ohlajeno serviramo na lep krožnik ali pladenj, potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo.