[Video] Janša: “Ostal je rod in bo ostal”

Predsednik SDS Janez Janša. Vir: Zajem zaslona, X.

Udeleženci 29. poletnega tabora SDS so se danes vzpeli na Škrlatico. Vzpona se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je na vrhu posnel prav poseben nagovor. 

 

Povedal je misel slovenskega pesnika Alojza Gradnika“Ostal je rod in bo ostal – ker sveta od tisočerih je grobov spomina tu vsaka gora, reka in dolina.”

K nagovoru pa je dopisal: “Spominski vzpon #Škrlatica90. Sveta gora Skalašev. Leta 1934 so na njej postavili križ – spominsko obeležje umrlim gornikom. Mineva 90 let od postavitve in 88 let od posvetitve. V diktaturi so levičarji [spomenik] odžagali in vrgli čez steno. Leta 1996 smo ga Skalaši postavili nazaj. Vsako leto 1. avgusta se vzpenjamo na kraljico Julijcev v spomin na mrtve gornike in vse, ki v gorah rešujejo življenja. Ostal je rod in bo ostal …”

Člani in podporniki stranke SDS se vsako leto, v sodelovanju z gorniškim klubom, poimenovanem po dr. Henriku Tumi, vzpnejo na Škrlatico. Tako je bilo tudi letos. Kot piše v programu tabora, so svojo pot začeli pri Aljaževem domu v Vratih, in sicer v ranih jutranjih urah.

 

Tabor v organizaciji SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume
Vsakoletni tabor organizirata SDS in Gorniški klub dr. Henrika Tume. Slednji je del zveze gorniških klubov, ki se imenuje Skala in ki združuje društva ljubiteljev alpinizma, plezanja, turnega smučanja, pohodništva, gorskega kolesarjenja in drugih dejavnosti v gorah. Začetki organiziranja v gorništvu segajo v leto 1921, ko je v Ljubljani potekal ustanovni občni zbor kluba Skala, ki se je nato leta 1940 preimenoval v Alpinistični klub Skala. Pozneje je kot “moralni naslednik” nastal Slovenski gorniški klub dr. Henrik Tuma, junija 1997 pa še današnji Slovenski gorniški klub Skala – zveza gorniških klubov.

Predsedniku SDS Janezu Janši je klub Skala podelil Kocbekovo priznanje za leto 2021 za vizionarsko in požrtvovalno delo, številne spodbude in vzor vztrajnosti na poti k skupnemu cilju – nadaljevanju in nadgrajevanju skalaške tradicije na slovenskih tleh.

Ž. K.

vir: nova24tv.si