Keith Miles: Doktrina multikulturalizma je propadla doktrina

Fotografija je simbolična (foto: EPA)
V preteklih mesecih smo se skoraj že navadili vesti o protestih v Angliji. Vzroki za te so lahko zelo različni. Nekateri krivijo geopolitične napetosti, drugi pretirano priseljevanje, tretji vidijo vir vseh težav v “nestrpnosti”. Odgovore smo iskali s Keith Milesom, Angležem in prijateljem Slovenije, ki proteste spremlja od blizu.  
V kratkem pogovoru je izpostavil, da je doktrina multikulturalizma propadla in da na Otoku potrebujejo več integracije prišlekov. Prepričan je tudi, da Evropsko sodišče za človekove pravice pri svojem odločanju presega pooblastila, ki so mu bila ob ustanovitvi podeljena.
V zadnjih letih je bilo v Angliji veliko nemirov. Zadnjega je povzročil brutalen umor treh deklet, vendar se zdi, da obstajajo tudi drugi globlji razlogi, in sicer neobrzdane migracije in etnične napetosti, ki jih te povzročajo. Ali Združeno kraljestvo trenutno sledi pravilnemu razvojnemu modelu? Ali je mogoče te napetosti pomiriti?
Nedvomno obstaja nezadovoljstvo zaradi nezakonitih migracij in ohlapnega nadzora nad zakonitimi migracijami. Migracije niso neobrzdane. Po mojem mnenju je doktrina multikulturalizma propadla doktrina. Potrebujemo večjo integracijo ob spoštovanju narodnih posebnosti. Ali je mogoče napetosti uskladiti, se sprašujete – da, vendar ne, če bo prevladovala segregacija in če bo lokalno prebivalstvo imelo občutek, da imajo priseljenci določene privilegije.

Trenutna vlada in angleški mediji opisujejo izgrednike kot pripadnike skrajne desnice. Ali je ta oznaka pravilna?
Izgredniki najverjetneje so skrajna desnica, a so med njimi tudi huligani in zdraharji. V Združenem kraljestvu nimamo skrajno desne politične stranke. Tudi skrajni levičarji zaostrujejo situacijo.

Keith Miles (Foto: Veronika Savnik)

Po drugi strani je bilo veliko protestov, nemirov in demonstracij, ki so jih povzročile priseljenske skupnosti. Zunanjemu opazovalcu se zdi, da Združeno kraljestvo vstopa v obdobje nestabilnosti. Se strinjate s tem? Če se, kako doživljate ta prehod?
Ne strinjam se, da obstaja velika nestabilnost. Je pa nova vlada poslala nekaj napačnih signalov glede migracijske politike. Mimogrede, migrante, ki uveljavljajo status begunca, bi morala obravnavati država, v katero najprej prispejo, v skladu z mednarodnim pravom, kar v večini primerov ni Združeno kraljestvo. Mnoge države EU tega pravila ne upoštevajo in zdi se, da je Francija zelo vesela, da ekonomski migranti zavržejo svoje dokumente in nezakonito potujejo v Anglijo. Nato ti predvsem ekonomski migranti trdijo, da so begunci. Združeno kraljestvo ima tradicionalno pozitivno politiko do pomoči beguncem (nedavna primera sta Ukrajina in Hongkong, ki nista povzročila nobenih težav), vendar je težko ugotoviti izvor mnogih, ki nimajo dokumentov. Tudi če so identificirani in jim je zavrnjen status begunca, jih Francija noče sprejeti nazaj, prav tako ne njihova matična država.

Kakšno vlogo imata v tej zgodbi prejšnja in trenutna vlada? Ali je prejšnja vlada storila dovolj za omejitev/zaustavitev nezakonitih migracij? Kaj pričakujete od trenutne vlade?
Prejšnja vlada se je trudila ustaviti nezakonite migracije, a so jo ovirali pravniki in aktivisti, ki so izkoriščali zakonodajo o človekovih pravicah. Kot sem že omenil v prejšnjem odgovoru, se zdi, da ima nova vlada mehkejši pristop. ESČP v Strasbourgu presega svoja pooblastila, kot so bila predvidena ob ustanovitvi in v Združenem kraljestvu je močno gibanje za izstop iz tega sodišča in zanašanje na lokalno pravo, tako kot to počnejo države, kot so ZDA, Kanada in Avstralija. Nisem zelo optimističen glede sedanje nove vlade. Glede odvračilnih ukrepov so že poslali napačne signale.

Žiga Korsika

vir: nova24tv.si