Bruselj gre po Putinovih stopinjah: krčeviti poskusi uvajanja cenzure konservativnih stališč!

Foto: EPA

V Bruslju so vse glasnejši pozivi k uvedbi cenzure na spletu, zlasti na družbenih omrežjih. Posebej je na tapeti omrežje X, lastnika Elona Muska, ki je eden poslednjih branikov svobode govora. Bruselj se rad pritožuje nad kršenjem svoboščin v Rusiji, dejansko pa se zateka k nekaterim podobnim metodam.

 

V Evropi že leta in desetletja opažamo nasilje skrajnih levičarskih (Antifa) in migrantskih tolp, vendar se evropska birokracija s tem doslej ni pretirano obremenjevala. Se je pa nazadnje predramila, ko so v Veliki Britaniji začeli protestirati nasprotniki množičnih migracij, ki so s tem želeli pokazati na srž brezštevilnih socialnih težav na stari celini.

EU ima dvojne vatle. In kar naenkrat je nasilje postalo izgovor za omejevanje svobode govora na spletu. EU birokratom gresta sicer še posebej v nos omrežje X in njegov lastnik Elon Musk. Poročali smo že, da je na tem področju še posebej dejavna skupina Renew Europe. V svojem nedavnem pismu je predsednica te skupine Valérie Hayer izrazila zahtevo, da mora Musk prevzeti svoj del odgovornosti za pisanje na platformi.

Lastnik platforme X Elon Musk je zaradi svobodomiselnosti trn v peti evropske birokracije. (Vir: AFP)

Po njenem bi moral Musk “opustiti spodbujanje lažnih informacij in pozivanje k “državljanski vojni” v Evropi”. Hkrati pismo poziva k takojšnjemu začetku izvajanja akta o digitalnih storitvah. Politična skupina pričakuje razpravo o političnem ekstremizmu in platformah družbenih medijev, in sicer septembra, ko bo parlament nadaljeval z delom.

Skupina Renew je vse bolj podobna komunistični partiji
Janez Janša je ob tem spomnil, da gre za metode, ki so bile aktualne v SFRJ pred 40 leti in ki jih je prakticirala komunistična partija. Spomnil je še, da je cenzura enako kot diktatura. Renew Europe se v svojem nedavnem pismu sklicuje na nasilje na Irskem in na Muskove “pozive k državljanski vojni v Evropi”. Predsednica stranke je hkrati pozvala k ostrejšemu pristopu do platforme X.

Hayer: “Zaprosili smo za nujno parlamentarno razpravo o političnem ekstremizmu in platformah družbenih medijev ter ponavljamo našo zahtevo, da se zakonodaja EU v celoti izvaja. Musk mora razčistiti svoje dejanje in sprejeti moralno in pravno odgovornost za svoja dejanja in dejanja njegove platforme. Če Muska ne more prisiliti etika, mora posredovati zakon.”

EU gre po Putinovih stopinjah: Cenzuriralo bi se konservativne glasove
“Politično nasilje nima mesta v demokratičnih družbah in vsi smo se dolžni boriti proti njemu.” Spomnimo še, da je EU po eni strani upravičeno kritična zaradi povečanja števila ruskih botov, ampak to isto orodje cenzure bi se uporabilo tudi za cenzuro notranjih konservativnih glasov. Gre za dvojna merila.

Spomnimo še, da je Musk javnost šokiral z izjavo, da je Evropska komisija s socialnimi platformami sklenila tajni dogovor o cenzuri. Tudi X-u so ga skušali vsiliti, a jih je Musk zavrnil. Spomnimo, da v Veliki Britaniji brutalna cenzura dejansko že obstaja. Ljudi celo zapirajo zaradi napačnih komentarjev na omrežju X, kar prikazuje priloženi videoposnetek, ki ga je komentiral lastnik omenjenega omrežja.

 

Domen Mezeg

vir: nova24tv.si