Politico: “Glavobol na vidiku, Marta Kos dela za lobistično podjetje!”

lovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos. Vir: BOBO

Marta Kos je nesprejemljiva kandidatka za komisarko iz več različnih razlogov. Sodelavka UDBE? Obtožena mobinga? Tesna sopotnica tranzicijske levice? Resno pomanjkanje izkušenj? Bruseljski Politico skrbi še nekaj drugega – Marta Kos poleg vsega tega dela še za lobistično družbo!

 

Mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice, so hitro prevedli zapise Politica, ki krivdo za zamudo pri imenovanju Evropske komisije zvračajo na slovensko opozicijo. To je seveda laž, kar smo razkrili že včeraj. Resnici na ljubo tuje novinarje, ki tovrstne zapise pripravljajo, najpogosteje informirajo isti novinarji, ki nato njihove zapise prevajajo za slovensko občinstvo.

Vesti, ki niso del naracije prvorazredne elite, raje izpustijo, zato svoje poti v Slovenijo ni našla novica z naslovom Moja komisarka je svetovalka, ki je bila prav tako objavljena v bruseljskem Politicu. Zakaj ne? Odgovor verjetno že poznate. Objava takšne vesti bi še dodatno razgalila, kot pravijo “mladi zdravniki”, golega (celo norega) cesarja (TUKAJ) – nikogar drugega kot predsednika vlade Roberta Goloba. 

Vir: Politico – zajem zaslona

Ta se je visoke politike tudi tokrat lotil z levo roko – tako kot zdravstva in še česa drugega. Kandidata Tomaža Vesela je rokohitrsko zamenjal z Marto Kos, ko je prejel pismo Ursule von der Leyen. Verjetno je mislil, da si bo s tem kupil simpatijo Evropske komisije in medija 24ur, kjer informativni program ureja žena Draga Kosa, brata kandidatke za komisarko. Verjetno se je skušal tudi odkupiti za fiasko, ki je spremljal kandidaturo Marte Kos za predsednico države. Njegova domača računica pa seveda ni bruseljska računica in bruseljski mediji so kljub svoji pristranskosti še vedno bolj podobni dejanskim medijem kot karkoli, kar je doslej nastalo na levi strani Slovenije.

Na vidiku glavobol
Kaj je Politico zapisal o Marti Kos? Njena kandidatura bi se lahko izkazala za problematično tudi zaradi njene zaposlitve v lobistični družbi. Tako so zapisali: “Glavobol na vidiku. Ali obstaja boljši način, da prihodnji evropski komisar razume javni in zasebni dialog, kot imenovanje politika, ki je postal svetovalec za zasebni sektor? Edini problem je, da je zaradi tega zelo težko preprečiti navzkrižja interesov (ali videz navzkrižja interesov). Takšna morebitna navzkrižja se bodo zagotovo preverjala, ko bo Evropski parlament zasliševal kandidate za komisarske položaje.”

Politicu so zapisali, da je Marta Kos navedena na strani svetovalne in lobistične družbe Kreab kot višja svetovalka, ki “podpira Kreabove stranke in dejavnosti s svojim poglobljenim znanjem o vodenju, komunikaciji, spolnih vprašanjih, političnih zadevah in zunanjih odnosih, zlasti v nemško govorečih državah in jugovzhodni Evropi” (vir).

Družba Kreab ni želela odgovoriti, katerim strankam je svetovala Marta Kos. Slednja sicer dela za lobistično podjetje, vendar trdi, da se ne vidi kot lobistka, prav tako naj ne bi bila registrirana kot lobistka. “Svetovala sem ljudem pri Kreabu in njihovim strankam glede politike zdravstvenega varstva žensk ter na področju mednarodne trgovine. Trenutno ni projektov, v katere bi bila vključena,” je povedala.

Vir: Politico – zajem zaslona

Politico je poročal, da Marta Kos izvaja treninge tudi prek svojega švicarskega podjetja in da ima s Švico osebno povezavo, saj je poročena s t. i. “gospodom Evrope” Henrijem Getazom, švicarskim diplomatom. Politico je na tej točki sicer zmotno navedel, da je njen soprog generalni sekretar Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), kar ni res. Navedel je tudi, da je bila Kosova tudi generalna direktorica podjetja Gustav Käser Training International, ki ga je opisala kot “podjetje za usposabljanje mehkih veščin”.

Kako je Marta Kos odgovorila na vprašanje, kako bo hkrati obvladovala vse te vloge? Odgovorila je povsem “po slovensko”: “Odstopila bom od funkcije pri Kreabu takoj, ko bo predsednica Evropske komisije objavila seznam kandidatov za komisarje in bom na njem.” 

S tem bo, kot kaže, rešen problem potencialnega navzkrižja interesov … Tovrstni odgovori morda zadostujejo domačim medijem, zagotovo pa ne tujim.

Euronews o njenih povezavah z UDBO
Če želite še dodaten dokaz za izkrivljenost slovenskega medijskega prostora, priporočamo branje vesti na Euronews, kjer so se brez najmanjše težave posvetili povezavi slovenske komisarske kandidate z UDBO.

Vir: Euronews – zajem zaslona

Na Euronews (vir) so zapisali stališče Romane Tomc“Si lahko predstavljate, da bi nekdo, na primer v Nemčiji, predlagal kandidata, ki bi imel breme sodelovanja s STASI-jem v preteklosti?” V članku je mogoče najti tudi informacije o tem, kako so številni člani EPP “resnično nervozni”, da so “med njimi in celo kandidati za komisarsko mesto” sodelavci UDBE.

Ž. K.

vir: nova24tv.si