Je Slovenija res verodostojna predsedujoča država Varnostnega sveta ZN

Tanja Fajon v New Yorku (Foto: STA)

Slovenija ta mesec predseduje Varnostnemu svetu ZN, ki velja za najpomembnejši organ Združenih narodov. Zunanja ministrica Tanja Fajon je zato ta teden vodila dve zasedanji Varnostnega sveta ZN. Ob tem je izjavila, da “Slovenijo večinoma razumejo kot verodostojno predsedujočo državo”.

 

Tanja Fajon se bo s premierjem Robertom Golobom v New Yorku prihodnji teden udeležila začetka zasedanja Generalne skupščine ZN – razprave svetovnih voditeljev. Ta teden pa je vodila že dve zasedanji Varnostnega sveta ZN, ki mu Slovenija trenutno predseduje in je letos in naslednje leto njegova članica. Tako je v sredo vodila zasedanje o Afganistanu, v četrtek pa o spopadih na Bližnjem vzhodu.

Medijska izjava zunanje ministrice Tanje Fajon po zasedanju Varnostnega sveta ZN (Foto: STA)

Na zasedanju o Afganistanu se je Fajonova posvečala predvsem vprašanju pravic in izobraževanja žensk v tej državi. Po njenem mnenju je položaj žensk in deklet v Afganistanu zaskrbljujoč. Pod talibani se stanje slabša, ženske pa naj bi se lahko izobraževale le do 12. leta ter ne imele možnosti za sodelovanje v javnem življenju. Njeni komentarji so sicer zmotili ruskega veleposlanika, ki je mnenja, da talibani lahko sami določajo svoje zakone. Ob tem se je treba vprašati, zakaj Fajonova, če je kritična do ureditve v Afganistanu, pravzaprav podpira sprejemanje migrantov, ki prihajajo v veliki večini ravno iz islamskega dela sveta. V četrtek pa je Fajonova vodila zasedanje o izraelskih dejavnostih na Zahodnem bregu. Mednarodno sodišče v nizozemskem Haagu je sicer sklenilo, da je izraelska zasedba palestinskega ozemlja nezakonita. Generalna skupščina ZN je mnenje sodišča potrdila z resolucijo, ki zahteva umik Izraela. Kot vemo, Golobova vlada prav tako podpira tovrstna stališča in o trenutni vojni med Izraelom in terorističnim Hamasom ni ravno objektivna. Fajonova je prav tako velika podpornica Palestine, zato ni čudno, da se je na omenjenem zasedanju osredotočala predvsem na nasilje, ki naj bi ga na Zahodnem bregu izvajali Izraelci.

Je Golobova vlada res dosledna?

Fajonova je ob slovenskem predsedovanju Varnostnemu svetu ZN izjavila tudi, da se ji zdi, da Slovenijo drugi večinoma razumejo kot verodostojno predsedujočo državo: “Slovenijo, se mi zdi, da večinoma vsi razumejo kot verodostojno predsedujočo državo. Državo, ki sledi mednarodnemu pravu, ustanovni listini, ki skuša iskreno naslavljati vse krize, vsa vojna žarišča z enako doslednostjo,” je komentirala slovensko predsedovanje. Seveda gre za precej dvoumno izjavo, saj trenutna vlada dosledno ne naslavlja vseh kriz. Če lahko v njenih vrstah opazimo v primeru spopadov v Ukrajini določene proruske elemente, pa ima do omenjenega spopada med Izraelom in Hamasom popolnoma enostransko stališče, kar je pokazalo tudi slovensko priznanje Palestine. Tovrstna priznanja Fajonove, Goloba in preostale koalicije je razumeti predvsem kot potuho Hamasu, ki je pred slabim letom začel spopade s terorističnim napadom na Izrael. Čeprav Fajonova trdi, da so hoteli s tem poslati sporočilo tako Izraelu kot Palestincem o prekinitvi ognja, pravzaprav vlada nagrajuje teroriste. Prav tako bi se lahko ob številnih škandalih vprašali o verodostojnosti trenutne slovenske vlade. Da ne omenjamo zadnje blamaže izbire kandidata za Evropsko komisijo.

Naslednji teden bo Fajonova imela več ločenih srečanj in dogodkov. V sredo bo sodelovala na odprti seji Varnostnega sveta ZN, ki jo je organizirala Slovenija in jo bo vodil Golob, naslov pa je Voditeljstvo za mir. Na seji naj bi govorili o vojni v Ukrajini ter spopadih v Gazi in Sudanu.

 

vir: nova24tv.si