Logar izstopil iz SDS – bo odstopil tudi kot poslanec?

Anže Logar je 25 let deloval v Slovenski demokratski stranki. Danes je izstopil. (Foto: Bobo)

Poslanec Anže Logar z današnjim dnem po 25 letih članstva izstopa iz stranke SDS. O izstopu je obvestil dolgoletnega predsednika stranke Janeza Janšo in mu sporočil, da je prišel do spoznanja, da je napočil čas za naslednji korak. 

 

“Ob tem se želim zahvaliti vsem pogumnim, vztrajnim, delavnim in pokončnim ljudem, ki sem jih srečeval na svoji četrt stoletja dolgi politični poti v SDS,” je poslanec Anže Logar sporočil ob odstopu, vse dobro pa je zaželel tudi predsedniku stranke Janezu Janši.

Janša je v odzivu na obvestilo o izstopu iz stranke Logarju sporočil, da se zahvaljuje za delitev spoznanja, ki so ga sicer delno že prebrali na spletu. Logarju je zaželel veliko uspeha pri naslednjem koraku in izrazil upanje, da bo korak narejen na verodostojni osnovi.

Foto: STA

Bo odstopil tudi kot poslanec in poravnal obveznosti do stranke?

Prvak SDS se nadeja, da “izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata ter izpolnitev ostalih obveznosti iz 7. in 8. člena Pogodbe o kandidaturi za poslanca Državnega zbora RS”, ki jo jo lastnoročno podpisal dne 12. 3. 2022.

Anže Logar bo svojo politično pot nadaljeval v okviru Platforme sodelovanja, iz katere bo nastala politična stranka.

“Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak – kot začetek nečesa novega, velikega – obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo ob kandidaturi v okraju, kjer niste imeli ne stalnega bivališča ne rojstnega kraja in ne zaposlitve in kjer vam je delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov v volilni enoti dejansko omogočilo izvolitev,” je Janša izpostavil v nadaljevanju in dodal, da prav tako upajo, v dobro verodostojnosti, “da se ob pogledu na pogodbo ne bo kdo naknadno skliceval na ustavo, kajti ta je natančno ista in enaka, kot je bila na dan podpisa pogodbe”.

Povrniti bo moral stroške volilne kampanje

Pri tem se pojavlja vprašanje, ali bo odstopil kot poslanec, jasno pa je, da bo moral povrniti stroške volilne kampanje, ki jih je za njegovo izvolitev porabila SDS.

V precedenčni sodbi ljubljanskega višjega sodišča iz leta 2020 je moral nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah zaradi prestopa v drugo poslansko skupino SDS plačati 5.161 evrov stroškov volilne kampanje iz leta 2014 z obrestmi. Stroške svoje izvolitve v DZ je moral povrniti tudi Andrej Čuš, nekdanji poslanec SDS, danes predsednik stranke Zelenih.

A. H.

vir: nova24tv.si