[Afera Brio] Nove podrobnosti v zvezi z nakazilom Boštjančičevega podjetja v Belize

Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: STA)

Ampak, da taka oseba ostane v politiki, da se z nasmehom laže ljudem v faco in na drugi strani pravi “da ni prav, da si samo želimo nižjih davkov”, je pa dobesedno norčevanje,” je bil kritičen eden od uporabnikov največjega slovenskega računalniškega portala in spletne skupnosti Slo Tech v zvezi z zgodbo s sumljivimi posli podjetja Brio, ki je v 100-odstotni lasti finančnega ministra Klemna Boštjančiča. 

Spomnimo. V prejšnjem tednu smo se podrobneje razpisali o tem, da je podjetje Brio leta 2015 nakazalo skoraj 31 tisoč evrov na transakcijski račun družbe, registrirane v državi Belize, ki je poznana kot davčna oaza. Poslovni naslov družbe, na katero je bil denar prenesen, velja za znano  “off shore” lokacijo. Leto pred omenjeno transakcijo je podjetje, katerega uradna zastopnica je ministrova žena Eva Boštjančič, v precejšnjem obsegu poslovalo z državo oz. ministrstvom za obrambo. Čeprav je minister v zvezi z nakazilom v Belize za 24ur pojasnil, da je bilo nakazilo v resnici plačilo za storitev izobraževanja pilotov, se poraja ob tem vprašanje, čemu je prišlo do takšnega nakazila podjetju, če se to sploh ne ukvarja z letalstvom. Ker je zatrdil, da je pri tem sodeloval z ameriškim podjetjem Ibis Global s sedežem v ameriški državi Washington, ki je bil tudi prejemnik sredstev za omenjeno storitev, se ob tem poraja vprašanje, zakaj v zvezi s tem ni omenil tudi zloglasnega Maksima Štajcerja, proizvajalca “offshore” podjetij, v katere so vlagali tudi drugi slovenski podjetniki iz spornih poslov z državo.

Na računalniškem portalu Slo Tech Boštjančičeva zgodba ni ostala neopažena. Eden od uporabnikov je uvodoma v zvezi s specifičnim dogajanjem izpostavil, da čeprav je bila “vedno taka javna tajna, da se denar pač pere in da so politiki pokvarjeni”, ima zanj razvoj konkretne zgodbe tak poseben priokus, ko je videl, da se novica širi med ljudmi. “Zanimivo je, koliko najdeš na internetu, kaj dobiš danes s pošiljanjem maila in dobesedno googlanjem,” je ob tem pristavil.

Dvom, da na Fursu s tem niso seznanjeni

V zvezi s transakcijo 31 tisoč evrov na transakcijski račun družbe, registrirane v državi Belize, je opozoril, da je omenjeno podjetje leto pred tem prejelo preko 320.000 evrov od obrambnega ministrstva. Po njegovo je bil nakazan denar prejet iz ministrstva. “Ampak tole moraš biti idiot, da ne vidiš, da je pranje denarja, firma je definitivno povezana z Maksimom Štajcerjem. Niti ne rabim gledat naprej, ker je ta oseba tako očitna, da nima smisla”. Kot je povedal, nikakor ne verjame, da na Finančni upravi Slovenije (Furs) niso seznanjeni s tem.

“Tole je komanda od nekje, da se tega ne preiskuje. Pa v redu, bom vzel argument, da nimajo “juristiciona” ali da pač ne morejo nič, ker so firme po celem svetu.” Razume, da se pravno ne da narediti ničesar. “Ampak, da taka oseba ostane v politiki, da se z nasmehom laže ljudem v faco in na drugi strani pravi “da ni prav, da si želimo samo nižjih davkov”, je pa dobesedno norčevanje,” je poudaril kritično in dodal, da očitno ti ljudje mislijo, “da so Boga za jajce prijeli in da smo mi idioti z 80 IQ ter da si oni to zaslužijo”.

Ni znano, kam je še denar od tam

“Denar je bil torej preko firme BRIO nakazan v IBIS GLOBAL (okrajšano) v Belize, kjer je po besedah ministra samega v 24ur danes. Nakazano je bilo po navodilih istoimenske firme IBIS GLOBAL v Washingtonu, kjer v dveh minutah googlanja prideš do tega Maksima, ki je vpisan kot predstavnik podjetja,” je izpostavil in dodal, da istoimenska firma obstaja še v Gibraltarju, ampak da seveda ni znano, kam je denar šel od tam naprej.

V zvezi z nakazilom v Belize v vrednosti 30.940 evrov leta 2015 je opozoril, da je tistega leta minimalna plača znašala bruto 790,73 evra. “Kalkulator ti pove, da je od te cifre skupaj (bruto 918,04 evra) prispevkov 302,06 evra in akontacija dohodnine 54,52 evra. Neto nakazilo 561,46 evra (brez malice in ostalega). Torej je oseba na minimalcu leta 2015 plačala prispevkov in dohodnine 356,58 evra na mesec oziroma 4278,96 evra na leto. 30.940 evra deljeno z 4278,96 evra je 7,23,” je izračunal in dodal, da je mogoče iz računice priti do ugotovitve, da je bilo nakazilo, ki je pristalo na računu enega izmed podjetij Štajecerja, enakovredno pobranim davkom v enem polnem letu dela 7 in 1/5 oseb na minimalcu.

Foto: Freepik

“Pomislite na osebe na minimalcu, mogoče so to vaši starši, kolegi, bratje, sestre. Delali so celo leto, 7 izmed njih, da je tale denar pristal v Belizeju,” je izpostavil in druge uporabnike portala pozval, da naj to dejstvo vzamejo v obzir, ko jih bo naslednjič mehanik povprašal, če potrebujejo račun. “Jaz bom še z večjim užitkom in nasmehom na obrazu rekel: “Ne, tu imaš gotovino, porabi za sebe in svoje”. Če bom kdaj najdel kakšno fajno davčno optimizacijo, se bom enako smehljal,” je navedel in izrazil željo, da bi na Fursu zbrali pogum in zadevo preiskali, namesto da se vrši nadzor le nad tistimi, ki imajo vse “na papirjih in plačajo davek”. “Sem bil eden izmed 608 normirancev letos, ki so doplačali več kot 10 tisoč evrov dohodnine, verjetno več, kot je minister plačal davka v par letih,” je zaključil kritično.

A.H.

vir: nova24tv.si