Afera diploma in Odlazkovi mediji

Martin Odlazek, pravnomočno obsojeni medijsko-smetarski tajkun (vir: zajem zaslona)

Medtem ko vrhovni sodnik Branko Masleša javnosti še vedno ni pojasnil, katero stopnjo izobrazbe je dobil s svojo diplomo na Pravni fakulteti v Sarajevu in ali je lahko z njo opravljal pravosodni izpit, so ga v zadnjih dneh povsem nekritično vzeli v bran mediji, naklonjeni SD in Levici, ter mediji Martina Odlazka, katerih ključna uredniška politika, se zdi, so napadi na stranko SDS.

V soboto je Maslešo povsem pokroviteljsko in servilno podprl časopis Dnevnik, znan po svoji odkriti podpori strankam SD in Levica.

Objavil je intervju z Maslešo, v katerem je bilo večino vsebine in vprašanj novinarja namenjenih tezi, kako naj bi se proti Masleši zarotila stranka SDS, medtem ko je bilo temi o diplomi namenjeno eno samo vprašanje. V njem je lahko Masleša povedal, da diplomo ima in da je opravil tudi pravosodni izpit, kaj več pa si ga novinar ni drznil ali pa ni želel vprašati. Vsak novinar, ki da kaj nase, bi seveda takšnega sogovornika takoj zaslišal, katero stopnjo je pridobil s svojo diplomo in ali je lahko s to stopnjo izobrazbe opravljal pravosodni izpit. Temeljna ost očitkov Masleši namreč je, da s svojo diplomo ni pridobil univerzitetne stopnje izobrazbe, ki naj bi bila takrat pogoj za opravljanje pravosodnega izpita.

Povsem nekritično je Maslešo v bran včeraj vzel tudi portal Necenzurirano, še eden iz niza medijev v lasti medijskega tajkuna Martina Odlazka, ki odkrito podpira slovensko politično levico.

Portal je med drugim razvil tezo, da so zahteve Masleši, naj razkrije vse o svoji izobrazbi, del obrambe Janeza Janše zaradi postopka v zadevi Trenta. A takšna teorija se zdi povsem iz trte izvita. Masleša namreč v omenjeni zadevi ne odloča, prav tako nihče ne ve, ali bo kadar koli in kakor koli odločal. V zadevi trenutno še sploh ni jasno, ali bo sploh prišla na sodišče, poleg tega so sodni senati izbrani naključno glede na prejem zadeve, kar pomeni, da je možnost, da bi o zadevi odločal Masleša, zelo malo.

In tudi če bi, bi se najverjetneje moral izločiti, tako kot bi se moral v zadevi Patria, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče. Tudi zato trenutno gledamo še eno dno slovenskega, domnevno neodvisnega levega novinarstva.

M. P.