Afera Golob in 15 odstotkov

Robert Golob (vir: Zajem zaslona)

Televizija Planet TV je sinoči objavila posnetek, o katerem so se pred leti razpisali mediji v BiH, v njem pa je po prepričanju nekaterih govora o provizijah od prodaje državne koncesije za gradnjo hidroelektrarne v BiH.

Na posnetku je omenjen tudi predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob.

Zgodba se dogaja leta 2009, ko so v slovenski energetiki iskali priložnost za posle na Balkanu. Tako so v podjetju Iges, ki je bil v lasti Istrabenza, njegov direktor pa je bil Robert Golob, nameravali sodelovati pri gradnji dveh od štirih načrtovanih hidroelektrarn na Neretvi.

V ta namen so v BIH ustanovili skupno podjetje Intrade Energija, katerega polovični lastnik je bil IGES, drugi solastnik pa poslovnež Nihad Spahalić. Slednji je za pomoč, da bi dobili posel, najel lobista in nekdanjega župana Mostarja.

Enega od pogovorov, ki sta ga imela Spahalić in lobist in v katerem je govora tudi o Golobu, so naskrivaj posneli in leta 2009 je v BiH izbruhnila mega afera, saj naj bi bilo po prepričanju nekaterih govora o provizijah. Na posnetku beseda najprej teče o investicijah v hidroelektrarne na Neretvi. Na 2.55 minuti posnetka pa Spahalić pravi svojemu sogovorniku: “Veš, kakšne napore moram jaz vložiti v to, da ga prepričam, da ima samo 15 odstotkov. Ker je nosilec tega projekta moj generalni prijatelj Robert Golob, to je doktor, ki je bil, sem mu rekel: Robert, naredi to zame, sprejmi 15 odstotkov, zato je ostalo pri teh 15 odstotkih.”

Po mnenju nekaterih bosanskih medijev, ki so se pred leti razpisali o zadevi, naj bi bile z omenjenimi 15 odstotki mišljene provizije, ki naj bi jih dobil Golob od prodaje državne koncesije za gradnjo, spet nekateri pa so mnenja, da sta se Spahalić in nekdanji mostarski župan pogovarjala o deležu, ki naj bi ga v poslu ohranil IGES. Ustvarite si mnenje sami.

Posel je sicer na koncu padel v vodo, je pa zanimivo, da je Spahalić svoj delež v skupnem podjetju Intrade Energija, ki je bilo skorajda brez vrednosti, na koncu prodal Istrabenzu za 15 milijonov evrov, je poročal Planet TV.

A. M.