Agenciji S&P Global in DBRS Morningstar potrdili visoke ocene Sloveniji

Bonitetni agenciji S&P Global in DBRS Morningstar sta včeraj potrdili bonitetno oceno Republike Slovenije. Agencija S&P Global je potrdila bonitetno oceno RS pri AA-, stabilni obeti. Agencija DBRS Morningstar pri A (high), stabilni obeti.

Agencija DBRS Morningstar je ob tem objavila tudi poročilo, v katerem navaja, da se v bonitetni oceni Republike Slovenije odraža trden okvir makroekonomskih politik Slovenije, ki je bil vzpostavljen pred pandemsko krizo in je ublažil negativni vpliv pandemije.

Močna pozicija pred krizo se zrcali tako pri okrevanju gospodarstva kot tudi pri vzdržnosti javnih financ. Slovensko gospodarstvo se je namreč zaradi pandemije v letu 2020 skrčilo, vendar manj kot pričakovano, kar je tudi posledica vladnih ukrepov. Že v prvi polovici letošnjega leta je gospodarstvo močno okrevalo in v tretjem četrtletju celo doseglo raven rasti izpred krize.

Tudi javne finance so v krizo vstopile okrepljene. Agencija DBRS Morningstar pričakuje postopno okrevanje javnih financ.

DBRS Morningstar vidi bonitetne prednosti Slovenije v bogatem gospodarstvu z visoko dodano vrednostjo, učinkovitem in preudarnem upravljanju z dolgom, premišljenem fiskalnem okviru in članstvu v Evropski uniji.

S. B.