Ali bo minister Luka Mesec sprejel politično odgovornost za svojo nedejavnost na področju osebne asistence?

Vir: Nova24tv.si

Po enem letu mandata aktualne vlade se na področju osebne asistence ni zgodilo nič, je pa minister Luka Mesec napovedal, da bodo do osebne asistence upravičeni le “družbeno aktivni”, kar je pri Iniciativi za osebno asistenco izzvalo nezadovoljstvo in protest. Gibanje Nediskriminacija je zahtevalo celo odstop ministra.

Poslanka Anja Bah Žibert je na Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pozivom gibanja Nediskriminacija.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

v koalicijski pogodbi so koalicijski partnerji napovedali, da bodo storitve osebne asistence povezali z Zakonom o dolgotrajni oskrbi in jih naredili komplementarne. Minister Luka Mesec je na zaslišanju za ministra prav tako obljubil ureditev področja osebne asistence. Po enem letu mandata aktualne vlade se na tem področju ni zgodilo prav nič, je pa minister nedavno tega napovedal, da bodo do osebne asistence upravičeni le “družbeno aktivni” (torej prvorazredni) asistenti. Napoved je pri Iniciativi za osebno asistenco izzvala nezadovoljstvo in protest. Sindikat osebne asistence je zato za 25. maj napovedal stavko, nakar je pristojno resorno ministrstvo dne 17.5. organiziralo posvet o ureditvi področja osebne asistence.

Da minister sistem osebne asistence predolgo, predvsem pa neuspešno »spravlja v red« je razvidno iz poziva gibanja Nediskriminacija, ki naj bi dan po posvetu, 18. maja, zahtevalo odstop ministra.

S tem v zvezi me zanima naslednje:

– Katere ukrepe in koliko ste na ministrstvu na področju osebne asistence sprejeli od nastopa aktualne vlade do danes?

– Ali držijo navedbe, da nameravate izzive na področju osebne asistence na ministrstvu reševati v okviru novega Zakona o osebni asistenci?

– Če da, ali ocenjujete, da je področje osebne asistence vsebinsko premalo pomembno, da bi se obravnavalo ločeno in urejalo v okviru njemu lastne zakonodaje?

– Prosim za časovnico, do kdaj nameravate rešiti vsako od področij, ki jih je izpostavilo gibanje Nediskriminacija (dodatek za pomoč in postrežbo, vzpostavitev ustreznega nadzora nad izvajalci, ipd.)?

– Ali namerava minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za svojo nedejavnost na področju osebne asistence sprejeti politično odgovornost in na poziv gibanja Nediskriminacija odstopiti?