Ali Golobov vladni svet za prehrano načrtuje uvajanje veganske prehrane v šolah?

Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Žalostno, da pod to vlado prihaja do sistema vrednot v znanosti, so kritični v skupini uglednih pediatrov, ki ostro nasprotujejo novim vladnim smernicam glede prehrane, je poročal Planet TV. Golobova vlada bi namreč rada na vsak način tudi otrokom vsilila veganski način prehranjevanja s prehranskimi dodatki. Glede na to, da gre za dokazano škodljiv način prehranjevanja, katerega posledice so škodljive za otrokov razvoj, je edino razlago za takšna “navodila” mogoče iskati v tem, da je imela v ozadju zopet “prste vmes” Tina Gaber, ki je zaprisežena veganka.

Dejstvo, da je premierjeva spremljevalka “militantna veganka” in da se že dlje časa zdi, da je ona tista, ki dejansko vodi državo, ne povzroča presenečenja nad tem, da bi vlada rada ljudem na vsak način vsilila določen način prehranjevanja. Slednje počne celo neodvisno od dognanja, da je ta dokazano škodljiv in mu ostro nasprotuje tudi skupina uglednih pediatrov.

Člani aktualne vlade so pred volitvami sveto zatrjevali, da bo glavno besedo imela stroka. Že večkrat pa se je pokazalo, da je šlo zgolj za “natolcevanje” in nič drugače ni v primeru ustanovitve strateškega sveta za prehrano, ki je predlagal, da morajo imeti otroci v vrtcih in šolah možnost rastlinskega ali veganskega jedilnika. Objavljen članek v strokovno recenzirani reviji z naslovom Nutrience, zagovarja vladna stališča, da je lahko dobro zasnovana veganska prehrana zdrava in podpira normalno rast in razvoj otroka, če je skrbno načrtovana, torej, če otroci uživajo prehransko dopolnilo in jim je omogočen dietetični nadzor.

Foto: Bobo

Omenjenemu predlogu ostro nasprotujejo ugledni pediatri, ki trdijo, da NIJZ ne podpira veganske prehrane v vzgojno izobraževalnih zavodih. Žalostno, da pod to vlado prihaja do sistema vrednot v znanosti,” so kritični.

Veganska prehrana otroku povzroča razvojno škodo
Otroci, ki se prehranjujejo vegansko, imajo povečano tveganje za prehranske pomanjkljivosti. Večinoma jim primanjkuje vitamina B12, kalcija, vitamina D in železa, kot ugotavlja univerza južni Avstraliji. Po raziskavi sodeč so imeli otroci, ki so se prehranjevali vegansko, v kosteh nižjo vsebnost mineralov, in sicer za 5 odstotkov, in so bili v povprečju 3 cm nižji. To je pomembno, saj je večja vsebnost mineralov v kosteh vpliva na večjo mineralno gostoto kosti. Ta 5-odstotna razlika je zaskrbljujoča, saj imajo posamezniki v tej starosti omejeno obdobje, v katerem lahko optimizirajo mineralno gostoto kosti. Ustrezno kostno maso dosežemo do približno 20. leta starosti. Nižja gostota kosti je povezana z večjo skupino zlomov v poznejšem življenju. Strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo neetično, če bi otrokom dali dieto, ki bi lahko negativno vplivala na njihovo rast in povzročila dejavnike tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. To je le ena od študij, ki kaže na negativne vidike prikrajšanosti otrok za pomemben in hranilen prehranski vir, a to, kot kaže, ne moti aktualne oblasti. Odziv na angažma za vegansko prehrano v šoli je bil oster tudi na družbenem omrežju X.

“V nasprotju z Golobovim vladnim svetom za prehrano™ DEJANSKA znanost ugotavlja, da so otroci na veganski dieti 4 cm manjši in šibkejši od vrstnikov in imajo nižjo kostno gostoto. Zaščitimo otroke pred nevarno ideološko blaznostjo nekaterih odraslih!” je zapisal profil na omrežju X in objavil eno od številnih študij, ki opozarjajo na negativne posledice takega načina prehranjevanja.

“Če so nori in psihopati, naj bodo zase. Ne smemo pa jim pod nobenim pogojem dovoliti, da nam svoje patološke norosti vsiljujejo. Temu se je res treba upreti,” je ob tem zapisal novinar Vinko Vasle.

Pomanjkanje vitaminov, mineralov, krhanje kosti in slaba kognitivna sposobnost

Nekatera pomembna hranila za možgane, kot so kreatin, karnozin, taurin, omega 3, železo in vitamina B12 in D3, se seveda pojavljajo le v živalskih virih, ugotavlja Mednarodni inštitut za živinorejo. Čeprav jih je mogoče sintetizirati ali pridobiti iz rastlinskih virov, so v veganski prehrani pogosto prisotni le v majhnih količinah. Najprej bi morali za dnevno porabo vitamina B6 pojesti približno pet skodelic krompirja. Zmanjšanje vitamina B12 lahko pri otrocih povzroči resne razvojne težave, pri odraslih pa je povezano z nižjim inteligenčnim kvocientom in krčenjem možganov. Železo je ključno za razvoj možganov, vegani pa so zaradi pomanjkanja železa bolj izpostavljeni anemiji.

Foto: Freepik

Druge pogoste pomanjkljivosti veganskega prehranjevanja so povezane še z vitaminom D3, maščobno kislino omega 3, selenom, folatom in jodom. Holin, ki ga je veliko v jajcih, govedini in morskih sadežih, je prav tako pomemben za kognitivni razvoj. Vegani morajo zato pogosto posegati po prehranskih dopolnilih, da bi zadostili svojim potrebam po teh hranilih.

Kdo odloča o zdravju otroka?
Zdaj že cela Slovenija ve, da je Tina Gaber veganka in da je bila “veganska” celo njena magistrska naloga, v kateri uživanje mesa povezuje s seksizmom in rasizmom. Mnoge je najprej presenetilo zavzemanje premierja Roberta Goloba za prehranjevanje z manj mesa, a je s Tino Gaber povezano vse, kar smo videli in slišali. Gabrova namreč ni le vegetarijanka, pač pa veganka, ki je celo v svoji zaključni nalogi ljudi “zreducirala” na živali.

Tina Gaber (Foto: Instagram)

Zanjo smo zgolj ena vrsta “čutečih živali”, od katerih mnoge diskriminiramo. Vse to je očitno utemeljeno z njenimi stališči in ne z dejstvi, ki bi temeljili na znanstvenih dognanjih. Za to imamo stroko, ki pa jo je vlada pod vplivom Gabrove očitno spregledala. Ne glede na ceno.

A. H.

vir: nova24tv.si