Ali je ministrstvo organiziralo dopustovanje direktorjev centrov za socialno delo na Malti?

Poslanka mag. Karmen Furman (vir: sds.si)

Ali je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti organiziralo dopustovanje direktorjev centrov za socialno delo na Malti in če da, komu vse je ministrstvo posredovalo vabilo in koliko direktorjev centrov za socialno delo se je vabilu odzvalo?

Poslanka SDS mag. Karmen Furman je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s centri za socialno delo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani,

v preteklosti so v javnosti večkrat odmevale različne negativne zgodbe, povezane s centri za socialno delo. Spomnimo se zgodbe koroških dečkov, ki je na koncu pristala celo na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer je bilo ugotovljeno, da so  postopki odločanja o rejništvu trajali predolgo, s čimer je Slovenija babici koroških dečkov kršila pravico do poštenega postopka, ki jo zagotavlja Evropska konvencija človekovih pravic.

Spomnimo se tudi afere z nekdanjo direktorico Centra za socialno delo Ljubljana Anjo Osojnik, sicer izbranko nekdanje SD ministrice za delo Anje Kopač Mrak. Po prihodu Osojnikove na CSD Ljubljana je bilo kmalu slišati kritike na račun njenega dela, v javnosti pa se je pojavil tudi posnetek njenega intervjuja, v katerem ni znala pojasniti svojih osnovnih delovnih nalog.

Ne glede na vse je potrebno dodati, da so mnogi zaposleni na centrih za socialno delo srčni in predani svojemu poslanstvu ter da je kadrovska in finančna slika mnogih centrov za socialno delo že dolga leta slaba.

V luči navedenega sem močno presenečena glede informacije, ki je prišla do mene, in sicer v zvezi z dopustovanjem direktorjev centrov za socialno delo na povabilo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za katero sicer močno upam, da ne drži. V luči dobrega gospodarja javnih financ, boja proti korupciji in klientelizmu ter splošne morale in higiene si pravzaprav želim, da bi s strani Vlade RS prvič prejela odgovor na pisno poslansko vprašanje, v katerem bi pisalo, da nič od navedenega drži.

Zanima me:

1.    Ali je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti organiziralo dopustovanje direktorjev centrov za socialno delo na Malti?
2.    V kolikor je odgovor na prvo vprašanje trdilen, me zanima, komu vse ste posredovali vabilo in koliko direktorjev centrov za socialno delo se je vabilu odzvalo?
3.    V kolikor je odgovor na prvo vprašanje trdilen, me zanima, v katerem terminu so direktorji centrov za socialno delo odpotovali na Malto in kaj so tam počeli?
4.    V kolikor je odgovor na prvo vprašanje trdilen, me zanima, kdo je plačal dopustovanje direktorjev centrov za socialno delo na Malti?

Ministrstvo ima zdaj 30 dni časa za odgovor, kar bomo spremljali in ga tudi objavili.

Uredništvo