Ali Krajnc prijateljuje z novim generalnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo?

(Vir: Zajem zaslona)

V torek so se tik pred koncem oddaje Odmevi na TV Slovenija voditelju Saši Krajncu v studiu v znak podpore pridružili nekateri novinarski kolegi, kar v javnosti izredno odmeva. Nekateri so to potezo zaposlenih na RTV Slovenija podprli, drugi so bili kritični.

Na spletnih omrežjih dogajanje primerjajo celo z vdorom skupine, ki jo je nekoč vodil Ladislav Troha. Vodstvo RTV Slovenija pa se je gledalcem zaradi tega vdora tudi že javno opravičilo.

Krajnc je namreč med vodenjem Dnevnika pred dnevi dejal, da prispevek Gašperja Petovarja o odpovedi poslovnega sodelovanja s tednikom Mladina objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik.

Zaradi tega je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija zoper Krajnca in urednico oddaje Dnevnik in Odmevi Vesno Pfeiffer uvedel notranjo preiskavo. Ocenil je, da je šlo za hudo programsko kršitev, ni pa sprožil disciplinskih postopkov. Urejanje notranjih odnosov je prepustil odgovorni urednici Jadranki Rebernik.

Je Krajnc povezan z novim generalnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo?

Portal Siol.net pa zdaj razkriva, da naj bi bil Krajnc tesno povezan s Tonijem Tovornikom, nekdanjim sodelavcem na RTV Slovenija in zdajšnjim vršilcem dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za kulturo. Ministrstvo vodi Asta Vrečko z Levice. “Če informacije držijo, bi to partnerstvo lahko vplivalo na presojanje. Novinarski kodeks namreč določa, da mora medijski delavec v primeru konflikta interesov le te razkriti ali pa se izločiti iz poročanja,” dodaja Siol.net.

Če se pokaže, da je bilo med njima več kot le prijateljstvo, to predstavlja konflikt interesov, ko bi medijski delavec (in medij) moral(a) razkriti povezavo javnosti ali pa se novinar iz poročanja ali sicer novinarskega dela v tej zadevi izločiti, še dodajajo.

Več: siol.net

M. P.