Ali nekdanji ptujski perutninski kralj lahko mirno spi?

Ukrajinski holding MHP oziroma njegova ciprska odvisna družba Hemiak Investments je objavila prevzemno namero za odkup preostalih delnic Perutnine Ptuj. Že zdaj so 90,69-odstotni lastniki te ptujske družbe. Prevzeti nameravajo še preostali delež do 100-odstotnega lastništva.

Ukrajinci so do prevzema Perutnine Ptuj dokončno prišli sredi februarja, ko jim je Agencija za varstvo konkurence (AVK) izdala soglasje za prevzem deleža od Slovenske industrije jekla (SIJ).

Skupina SIJ, ki je v lasti ruskega kapitala, je z MHP pogodbo o prodaji podpisala že novembra 2018.

V Perutnini so pohiteli in izvedli že tudi izredno skupščino, na kateri so imenovali nove člane nadzornega sveta. To so: Uroš Ilić (predsednik), Viktoriia Kapeliushna (namestnica predsednika) in člani: Simon Černetič, Albina Vrbnjak, Natalija Veršič, Gregor Tkalec, Maksym Pysariev, Jaroslav Mykhailovskyi in Vitalin Adamchuk.

Novi nadzorni svet je nemudnoma imenovan tudi novo upravo. Predsednik uprave je Enver Šišić, član uprave pa Yevheniy Dranov. Tretji član bo David Visenjak, ki pa bo mandat začel po razšitirvi števila članov uprave.

In kje je Roman Glaser, “zaslužen” za to, da je Perutnina prešla v ukrajinske roke?

V upravi Perutnine Ptuj je bil do 31. maja 2016, le nekaj dni pred tem pa je postal prokurist podjetja Ran Consulting, d. o. o., ki je registrirano na Koroški cesti v Kamnici. Še vedno pa je predsednik Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ).

Podjetje Ran Consulting je registrirano za svetovanje, trgovino in druge poslovne dejavnosti. Direktor je Andrej Glaser, uradna lastnica pa Nada Glaser. Vsi navedeni prebivajo na istem naslovu v Ptuju.

To, da je Roman Glaser, ki je včasih veljal za ptujskega perutninskega kralja, prokurist v zasebnem mikro podjetju Ran Consulting, nakazuje med drugim tudi na njegovo upokojitev. Podjetje Ran Consulting v letu 2016 ni imelo nobenih prihodkov, v letu 2017 pa le okroglih 30.000 evrov. Podatkov za leto 2018 še ni objavljenih.

M. P.