Ali se je zaposleni dolžan odzvati na zahtevo po obveznem testiranju na delovnem mestu?

Fotografija je simbolična.

V gospodarstvu so obvezno testiranje uvedli že konec decembra, takoj, ko je bilo to mogoče in ko so v Slovenijo prispeli prvi testi za hitro testiranje. 

Tudi tam so se pojavljala vprašanja o zakonski podlagi, pravicah in obveznostih zaposlenih in delodajalcev. Vendar so to v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) nemudoma ustavili. Pravila so jasna in veljajo za vse, tako zaposlene v gospodarstvu kot javnem sektorju.

Njihov pravnik Matija Drmota je na vprašanje: Ali se je delavec dolžan odzvati na zahtevo po obveznem testiranju na delovnem mestu, odgovoril:

“V skladu z Zakonom o zdravju in varnosti pri delu (ZVZD) mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje pri delu in v ta namen izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu.

Delodajalec mora upoštevati spreminjajoče se okoliščine ter izvajati preventivne ukrepe, ki bodo zagotavljali izboljševanje stanja in višjo raven varnosti in zdravja pri delu. S tega vidika menim, da delodajalec lahko odredi testiranje na svoje stroške in da delavec tega ne more odkloniti. Delodajalec s tem izpolnjuje svojo zakonsko obveznost, posebej v dejavnostih, kjer se delavci pogosto srečujejo s tretjimi osebami, zavrnitev pa bi lahko šteli za kršitev delovnih obveznosti, enako kot to velja, če delavec ne nosi maske.”

Odgovor je bil 4. januarja 2021 objavljen v obvestilih sindikata SKEI Slovenija, poroča portal moja-dolenjska.si

Pri tem navajajo: Dvomov tako ni. Če delodajalec zahteva nošenje mask in testiranje, je to obvezno. V primeru zavrnitve gre za kršitev delovnih obveznosti.

M. P.