Andrej Kosi: Nasprotujemo zlorabi moči in poslovnika ob avtoritarnosti, ki jo kažeta Gibanje Svoboda in vladajoča koalicija

Poslanec SDS Andrej Kosi je ob ponovni zlorabi moči, poslovnika in nujnega postopka s strani vladajoče koalicije podal izjavo za javnost.

Kot je uvodoma pojasnil Kosi, so danes, 25. 10. 2023 nekateri odbori delovnih teles obravnavali novelacijo treh zakonov, Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o tujcih in Zakona o davku na dodano vrednost. Vsi trije zakoni so se obravnavali po nujnem postopku. Pri tem gre za kršitev 143. člena Poslovnika Državnega zbora RS, ki predpisuje, da se zakoni po nujnem postopku obravnavajo takrat, kadar je to potrebno za varnost in obrambo države, v primeru odprave posledic naravnih nesreč ali kadar je to potrebno, da se preprečijo težko popravljive posledice za državo.

Poslanska skupina SDS je prepričana, da nujni postopek pri teh zakonih ni potreben, kajti gre za zakone, ki obravnavajo implementacijo uredbe Evropske unije, privabljajo tujce v Slovenijo in rušijo slovensko gospodarstvo. Prav zato so poslanci Slovenske demokratske stranke pred sejo odborov predlagali, da državni zbor ponovno preuči obravnavo teh zakonov po nujnem postopku. Ob tem je koalicija pokazala svojo moč in “na horuk” sklicala izredno sejo in potrdila predlog, da se zakoni obravnavajo po nujnem postopku. Andrej Kosi je izpostavil, da je takšen sklic seje tik pred zdajci nedopusten, saj vsi poslanci niso prisotni v državnem zboru, lahko se nahajajo na terenu ali imajo druge obveznosti.

Poslanec Kosi je poudaril, da takšni praksi poslanci Slovenske demokratske stranke odločno nasprotujejo, kajti očitno gre za kazanje mišic in moči koalicije, saj v Sloveniji ni izrednih razmer, izredne razmere in zmešnjava pa, kot se zdi, vladajo v stranki Gibanje Svoboda. Čeprav so na tej seji glasovali, da se zakon o davku na dodano vrednost obavnava po nujnem postopku, so kasneje nekaj minut po tej seji zakon umaknili iz obravnave na jutrišnji izredni seji DZ.

Poslanci Slovenske demokratske stranke koaliciji sporočajo, da ne želijo biti talci državnega zbora, niti talci težav koalicije, ampak želijo, da Državni zbor RS deluje v skladu s Poslovnikom DZ RS in z zakonodajo. Ob sklepu je Kosi ponovno poudaril nasprotovanje zlorabi moči, zlorabi poslovnika in zlorabi nujnega postopka ob avtoritarnosti, ki jo kažeta Gibanje svobode in vladajočo koalicija.

Vir: SDS.si