ANDREJ KOSI OPOZARJA, O OSTANKIH PREPOVEDANIH PESTICIDOV NA SADJU IN ZELENJAVI !!

V javnosti odmeva izjava Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) o tem, kako obvešča potrošnike o škodljivih proizvodih. Po njihovem mnenju obveščajo potrošnike le o proizvodih, ki so še na trgovskih policah ali ki bi jih potrošniki lahko še imeli doma.

Poslanec SDS Andrej Kosi se je odzval s pisnim poslanskim vprašanjem, v katerem je naslovil več ključnih vprašanj glede nadzora in varnosti hrane. Osrednji del poslanskega vprašanja se nanaša na nedavne ugotovitve nadzora, kjer so bili v slivah iz Poljske in breskvah iz Srbije najdeni preseženi ostanki pesticidov.

Najbolj sporna izjava Uprave se nanaša na njihovo stališče o obveščanju javnosti. Po njihovem mnenju bi obvestila o vseh spornih živilih lahko privedla do tega, da bi potrošniki jedli manj sadja in zelenjave, s čimer bi povečali količino zavržene hrane.

Poslanec Kosi v svojem poslanskem vprašanju postavlja več ključnih vprašanj, med drugim zakaj se dopušča prodaja sadja in zelenjave z ostanki pesticidov, ki so v EU prepovedani in zakaj se sadje in zelenjava ne preveri pred vstopom na trgovske police. Prav tako se sprašuje o strokovnosti in pristojnosti UVHVVR.

Debata o varnosti hrane in pravilnem obveščanju potrošnikov je odprla številna vprašanja, na katera javnost pričakuje jasne odgovore. V prihodnjih dneh se pričakuje odziv Vlade Republike Slovenije.

Vir: Spodjepodravje.si

Avtor:MR