AP: S težkim nahrbtnikom bo lahek plen

Aleksandra Pivec

Na včerajšnjem večurnem kongresu Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS) in po maratonskem štetju okoli 230 glasov delegatov na kongresu so ti za predsednico stranke izvolili Ptujčanko Aleksandro Pivec.

Karl Erjavec se je tako po 15 letih moral posloviti od vodenja stranke, Pivčevo je včeraj podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov.

Erjavec je stranko vodil od leta 2005, v tem času je po izračunih legendarnega Vinka Gorenaka služil po 5000 evrov neto mesečno oziroma okoli milijon evrov v tem obdobju. Do upokojitve mu manjka še kakšno leto ali dve, v tem času mu ne bo nič hudega.

Erjavec je imel takšne prihodke delno kot t. i. večni minister, delno pa kot predsedujoči stranki, ki mu je (kot edina stranka na Slovenskem) mesečno izplačevala povprečno bruto plačo v državi.

Milijonski Karl Erjavec je sicer v vladajoče kroge prišel v času Iva Bizjaka, ministra za pravosodje iz vrst SKD. Oba sta iz Kranja. Ko je Bizjak zapustil to mesto je ministrstvo za pravosodje prevzela Zdenka Cerar (LDS), je Erjavec menjal stranko in ostal v vladi, ki jo je vodil Anton Rop, LDS (2002 do 2004). Bil je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in član stranke LDS. Ob zamenjavi oblasti leta 2004 je DeSUS dobil ministrstvo za obrambo, predsednik stranke DeSUS je bil še Anton Rous, stranka je za ministra predlagala Karla Erjavca, ki niti član stranke ni bil. Za predsednika stranke DeSUS je bil nato izvoljen leta 2005.

Kdo je nasledil Erjavca? Močno komprimitirana Ptujčanka

Ptujčanka Aleksandra Pivec je v stranko DeSUS vstopila leta 2017, v zadnjem obdobju pa jo močno bremenijo razkritja pri njenih stranskih zaslužkih. Kakšno mnenje imajo o njej na družbenih omrežjih, pa najbolj nazorno pokaže naslednji tvit:

Dr. Vinko Gorenak, nekdanji poslanec in nekdanji minister za notranje zadeve, pa je o tem sinoči na svojem blogu zapisal naslednje:

Sodelavki: Aleksandra Pivec in Klavdija Perger (prej Markež). Prav zadnja afera zelo bremeni Pivčevo.

“Aleksandra Pivec nosi s seboj težak nahrbtnik, v katerem je več kot 35.000 evrov vprašljivega denarja, ki ga je zaslužila poleg ministrske plače, ki jih ni prijavila Komisiji pa preprečevanje korupcije (KPK), pa bi jih morala. Mnogi člani sedanje in prejšnjih vlad so svoje položaje morali zapustiti za veliko manjše grehe. Še več, zaradi sodno zavrženih odločitev KPK je padla celo druga Janševa vlada.”

V zadnjih tednih se je tudi izkazalo, da je Pivčeva za prevzem stranke DeSUS imela veliko podporo vladnega predsednika Marjana Šarca in njegovega tesnega svetovalca Damirja Črnčeca. Šarec je Pivčevi prek družbenih omrežij nemudoma tudi čestital za zmago nad Erjavcev, dr. Gorenak pa je to pospremil z besedami: “Vsak korak Pivčeve v smeri približevanja Šarcu bo pomenil korak v smeri izhodnih vrat iz državega zbora in obratno: vsak korak Pivčeve v smeri utrjevanja stranke DeSUS bo pomenil več možnosti za nov mandat stranke DeSUS v državnem zboru.”

Poslanci v državnem zboru so večinsko podprli Erjavca in ne Aleksandre Pivec. Poslanca Roberta Polajnarja pa na kongres sploh ni bilo. Ob vsem tem se postavlja veliko vprašanje, kakšno bo njihovo sodelovanje v prihodnje.

Navsezadnje je Karl Erjavec po porazu sinoči napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. Poslanci bodo morali izbrati novega in ponoviti vajo kot je bila v primeru Angelike Mlinar (SAB), ki je ministrica postala za las, za en glas razlike, z izdatno podporo Jelinčičeve SNS. Prav tu pa se lahko še zelo zaplete.

M. P.