Aplikacija proti širjenju koronavirusa predvidoma na voljo sredi avgusta

(vir: pixabay.com)

Sredi avgusta bo predvidoma tudi v Sloveniji na voljo aplikacija proti širjenju koronavirusa, ki temelji na nemškem modelu. Aplikacija je prilagojena za slovenske razmere in je v fazi testiranja, predstavili so jo na včerajšnji novinarski konferenci.

Poimenovali so jo s ključnikom #OstaniZdrav, predvidoma danes oz. najpozneje jutri, 1. avgusta, pa bo oddana tudi v mobilni trgovini Google Play in App Store.

Vpliva na hitrost pregleda in odobritve primernosti aplikacije za objavo v App Store in Google Play resorno ministrstvo za javno upravo nima, bodo pa ves čas v pripravljenosti, če bi bilo potrebno tekom pregledov zagotoviti dodatne informacije oziroma dokumentacijo.

Aplikacija nima dostopa do imenika telefona oziroma do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta lastnika aparata. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije Bluetooth. Poleg naključne oddajne kode se na telefonu beleži še samo čas trajanja srečanja in oddaljenost med njima. Ne beležita se niti lokacija srečanja niti ime uporabnika.

Če se za uporabnika na testiranju izkaže, da je pozitiven, bo lahko prostovoljno obvestil druge osebe, s katerimi se je okuženi srečal v zadnjih dneh, in sicer preko naključno generiranih oddajnih kod, ki ne razkrivajo v nobenem primeru identitete uporabnika. Aplikacija bo prejemniku sporočila v informacijo, da se je pred kratkim srečal z okuženo osebo in mu izračunala stopnjo tveganja. Stopnje okuženosti so tri: nizko, neznano in višje tveganje.

Slovenska aplikacija se z aplikacijami drugih državah še ne bo povezovala, nemška vlada pa pripravlja nadgradnjo, ki bo omogočala tudi to.

Kot zanimivost dodajmo, da si je v Nemčiji že v prvem mesecu možnosti uporabe aplikacijo namestila skoraj petina vseh nemških državljanov.

M. P.