Avstrija bo zaostrila ukrepe, cilj je čim bolj omejiti turizem

(vir: arhiv)

Avstrija bo zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostrila ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je včeraj ob predstavitvi ukrepov dejal, da je cilj čim bolj omejiti turizem.

Dejal je, da želijo z doslednim režimom na meji zagotoviti, da turisti ali tisti, ki se bodo vrnili iz tujine, v državo ne bodo vnesli novega koronavirusa.

Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na novi koronavirus in če bo test negativen, bodo karanteno lahko končali. Ne bo pa več veljala izjema vstopa v državo brez karantene za vse, ki bodo predložili negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur.

Ukrep bo veljal za vse sosednje države. Med njimi je tudi Slovenija, kjer po zadnjih podatkih 14-dnevna incidenca znaša 972.

Kurz je pojasnil, da bo izjema veljala za službene poti in dnevne migrante, ne pa tudi za “silvestrovanja v Pragi ali obisk pri starših na Balkanu”.

Zaposleni za čas karantene in čakanja na izvide testiranj ne bodo upravičeni do odsotnosti z dela, temveč bodo morali tisti, ki bodo za praznike potovali v rizične države, vzeti deset dni dopusta za karanteno.

Omejitve ob ponovnem vstopu v Avstrijo bodo veljale od 19. decembra letos do 10. januarja prihodnje leto, kar je povezano tudi s pravoslavnim božičem 7. januarja. Obvezna desetdnevna karantena bo veljala samo za tiste, ki bodo v državo vstopili.

M. P.