Avstrija ima velike težave, Tirolska se bo jutri za dva tedna popolnoma zaprla

Južna Tirolska

Na današnji vladni novinarski konferenci je sodeloval tudi Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem, o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Avstriji.

Povedal je, da ima Avstrija trenutno največjo težavo v zvezni deželi Tirolski, ki se bo za 10 do 14 dni zaprla, saj je v deželi močno razširjena južnoafriška različica virusa. Vstop in izstop iz Tirolske bo možen samo z negativnim testom.

K frizerju v Avstriji ne moreš brez negativnega testa. Učenci se lahko testirajo doma.

Avstrija je sicer z 10. februarjem uvedla nove ukrepe. Število testiranj se je zelo povečalo. Cepljeni so bili zdravstveni delavci in oskrbovanci v domovih za starejše občane. Cepljenje poteka zelo počasi, tako kot v vseh državah EU.

Wakounig je še povedal, da se je tudi v Avstriji močno povečalo število brezposelnih, tudi ukrep čakanja na delo doma koristi zelo veliko podjetij. Glede testiranja zaznava država problem, da je testirnih mest premalo, zato država podjetja spodbuja, da si podjetja, vzpostavijo lastno ambulanto, prek katere izvajajo vse dejavnosti obvladovanja epidemije.

M. P.