Avstrija namerava podaljšati nadzor na meji s Slovenijo

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je Evropski komisiji napovedal podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko še vsaj do novembra.

Avstrija nadzor na svojih notranjih mejah schengenskega prostora izvaja že od leta 2015.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA država izvajanje nadzora, ki pogosto povzroča daljše zastoje ob prehodu meje, utemeljuje z varnostnimi razlogi. Menijo namreč, da zunanje meje schengeskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti. Opozarjajo tudi na grožnje terorizma.

Slednje pa je popolno nasprotje tistemu, kar nenehno poslušamo v Sloveniji. To pa je, da Slovenija učinkovito varuje južno schengesko mejo. Znano je tudi, da slovenske oblasti dodatnem avstrijskemu nadzoru na avstrijsko-slovenski meji nasprotujejo, vendar se v Avstriji ne pustijo zmesti.

Navajajo tudi, da se bo število ilegalnih migrantov na balkanski poti letos še povečalo. Če bi nadzor na meji ukinili, pa bi bilo to tudi slabo sporočilo za nezakonite migrante.

Zdajšnje obdobje avstrijskega nadzora na mejah se bo izteklo 12. maja, Avstrija pa mora za nadaljevanje tega pridobiti še soglasje Evropske komisije.

M. P.