Avstrija: Napovedan strm porast bolnikov in s tem uveljavitev novih ukrepov

(vir: arhiv)

V Avstriji so v sredo zabeležili 2.693 novih okužb s Covidom. Trenutno se v bolnišnični obravnavi nahaja 854 oseb od tega 223 na intenzivnih oddelkih. Konzorcij za Covid-prognozo napoveduje v naslednjih 14 dneh strm porast pacientov, ki bodo potrebovali zdravljenja na intenzivnih oddelkih bolnišnic.

Številka naj bi namreč v naslednjih dneh presegla 300 zasedenih postelj na intenzivnih oddelkih, kar pomeni, da se bodo tudi ukrepi ravnali po, v začetku septembra predstavljenem, 3-stopenjskem sistemu.

To pomeni prehod na drugo stopnjo ukrepov in s tem veljavnost naslednjih ukrepov:

Pri zasedenosti 15 %, kar ustreza 300 posteljam na intenzivnem oddelku, bo 7 dni po prekoračitvi meje veljalo pravilo 2G (cepljen, prebolevnik) za nočno gastronomijo in podobno, za dogodke brez dodeljenih sedežev z več kot 500 osebami.

Test HAT, ki se ga opravi doma, ne bo več veljal za 3G pravilo (PCT). PCR testi ostajajo brezplačni še do meseca marca.

Poostreni ukrepi, ki veljajo na Dunaju

Že od preteklega petka na Dunaju veljajo poostreni ukrepi, in sicer je obisk nočne gastronomije možen le še z dokazilom o 2G (PC), tudi pri dogodkih nad 500 udeležence velja pravilo 2G (PC), nošenje mask nato ni potrebno. Za organizatorje prireditev oziroma osebje, ki skrbi za dogodek, velja pravilo 2,5G, kar pomeni, da se ga lahko udeležijo cepljeni, prebolevniki in testirani z veljavnim PCR testom, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ne pa tudi tisti z HAT testom. Pri udeležbi več kot 25 oseb velja pravilo 2,5G tudi za obiskovalce. V trgovinah je nošenje FFP2 maske obvezno za vse.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji

S. B.