Avstrija: Novi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb

(vir: arhiv)

V Avstriji zaradi skokovitega povečanja novih okužb z novim koronavirusom zaostrujejo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. Od danes tako za dostop do večine področij javnega življenja velja pravilo PC.

Pravilo PC (preboleli, cepljeni) pomeni, da so storitve na voljo le tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni, ne pa več tudi testiranim.

Avstrijska vlada je v petek odločila, da velja pravilo PC povsod tam, kjer je doslej veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), torej za starejše od 12 let med drugim za obisk gostinskih lokalov, kulturnih in športnih ustanov, prireditev z več kot 25 osebami ter za koriščenje storitev, kot je na primer frizer.

Ta pogoj velja tudi za bivanje v hotelih, ne pa za obisk trgovin, kjer pa je obvezno nošenje zaščitnih mask FFP2, tako kot v muzejih in knjižnicah.

Na delovnem mestu je še vedno potreben negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem se upošteva tudi hitre antigenske teste, kar je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA predvsem posledica manjše dostopnosti PCR-testiranja na določenih območjih.

V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR-test.

Oseba velja za cepljeno, če je od drugega odmerka minilo manj kot devet mesecev, sicer je potreben tretji odmerek cepiva proti covidu-19.

V Avstriji so v nedeljo potrdili 8554 novih okužb, v soboto pa 9943 pozitivnimi testi, kar je bilo tudi najvišje dnevno število potrjenih okužb od začetka pandemije. V intenzivnih enotah bolnišnic zdravijo 365 bolnikov s covid-19.

Ob tem v Avstriji narašča zanimanje za cepljenje proti covidu-19. Samo v soboto so cepili skoraj 32 tisoč ljudi, od tega je bil vsak tretji prvič cepljen.

M. P.