Avstrija: Od ponedeljka do vključno 12. decembra posebni ukrepi

Zgornja Avstrija in Solnograška, ki štejeta največ okužb, sta pred dnevi za naslednji teden že napovedali popolno zaprtje oziroma lockdown za vse.

Avstrijski zdravstveni minister Mückstein je pretekli teden odločitev pozdravil, za strožje zaprtje države pa so se zavzemali tudi strokovnjaki za turizem.

Turistična industrija se tako zavzema za takojšnjo popolno zaporo, menijo, da je popolna zapora s turističnega vidika verjetno tisto, kar bi bilo zdaj nujno potrebno.

Avstrijska vlada pa je danes sporočila, da bo s ponedeljkom veljal lockdown oziroma zaprtje za vse prebivalce Avstrije do vključno 12. decembra 2021.

S 13. decembrom bo lockdown veljal le še za necepljene.

Vlada prosi in poziva k cepljenju vse, ki tega še niso storili, hkrati pa poziva že cepljene k osvežitvenemu odmerku.

Sporočili so, da naj bi s 1. februarjem začel veljati zakon o obveznem cepljenju. Tako je Avstrija prva država v Evropi, ki je že določila datum obveznega cepljenja.

V Avstriji so v četrtek zabeležili nov rekord in sicer 15.145 novih okužb, okoli 500 oseb se zdravi na intenzivnih oddelkih, v 24 urah so zabeležili 55 smrtnih primerov.

Avstrija je omejila vstop v državo na pravilo 2,5G, kar pomeni, da v državo lahko brez karantene vstopajo vsi, ki so cepljeni, preboleli ali imajo veljavni negativni PCR test. Več informacij na povezavi.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji, STO

M. P.