Avstrija pomaga z neverjetno nizko ceno električne energije

(vir: pixabay.com)

Avstrijska vlada je danes sprejela ukrep subvencioniranja cene električne energije do sredine leta 2024. Porabniki bodo do letne porabe 2900 kilovatnih ur elektrike plačali 10 centov na kilovatno uro. V povprečju bo to pomenilo 500 evrov prihranka na gospodinjstvo, je dejala infrastrukturna ministrica Leonore Gewessler.

Nižja cena bo po izračunih avstrijske vlade pokrila 80 odstotkov povprečne porabe avstrijskega gospodinjstva, šlo naj bi za temeljno porabo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dodatno porabo bo treba še naprej plačati po običajnih tarifah.

“Nihče v Avstriji ne bi smel biti v položaju, ko si ne more privoščiti osnovne porabe elektrike,” je ob predstavitvi ukrepa dejal kancler Karl Nehammer. “Gre za hitro in nebirokratsko pomoč, saj zanjo nikomur ni treba zaprositi, zavora se bo avtomatično sprožila za vsako gospodinjstvo,” je dodal.

Z omejitvijo obsega subvencionirane električne energije želi vlada med drugim spodbuditi tudi varčevanje gospodinjstev. Sicer pa so na Dunaju poudarili, da okoli polovica avstrijskih gospodinjstev letno porabi manj kot 2500 kilovatnih ur električne energije.

Vlada je določila tudi zgornji prag subvencije pri 30 centih na kilovatno uro. S tem želi preprečiti, da bi v luči ukrepa ponudniki elektrike pretirano dvignili cene.

Za raven 10 centov se je avstrijska vlada odločila, ker je to cena, ki so jo gospodinjstva plačevala pred začetkom krize na energetskih trgih po ruskem napadu na Ukrajino.

Še dodatno bo država finančno razbremenila gospodinjstva z več kot tremi člani in socialno ogrožene – prvi bodo lahko za dodatno pomoč zaprosili, pri čemer vse podrobnosti še niso določene, drugim bo pripadlo do 200 evrov pomoči.

Ukrep bo državo stal od tri do štiri milijarde evrov, odvisno od gibanja cen na trgu.

M. P.