Avstrija: prilagoditev otroškega dodatka glede na življenjske stroške v posameznih državah članicah EU ali drugih

Avstrijska vlada je kljub pomislekom EU predstavila predlog zakona o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji. Če ga bo avstrijski parlament potrdil, bo zakon začel veljati v začetku 2019.

Kot je po seji vlade poudarila avstrijska ministrica za družino Juliane Bogner-Strauss, bo Avstrija na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 mio EUR, ta denar pa bo namenila za socialne ugodnosti za otroke v Avstriji.

Pojasnila je še, da ne gre za splošno znižanje otroškega dodatka za vse v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, temveč le za prilagoditev otroškega dodatka glede na življenjske stroške v posameznih državah članicah EU ali drugih.

Vlada na Dunaju ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na okoli 130.000 družin, katerih otroci živijo na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji.

Otroški dodatek za otroke, ki pa živijo v Belgiji ali Švici, se bo celo nekoliko zvišal.

Po podatkih oddelka za družino bodo npr. novorojenci v Belgiji, ki so do sedaj prejemali 172,4 EUR mesečno, po novem prejemali 175,50 EUR; novorojenci na Madžarskem 93,61 EUR in v Grčiji 136,54 EUR.

Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v EU in Švici živečih otrok namenila 273 mio EUR, večinoma na Madžarsko. V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde EUR. Povprečno znaša otroški dodatek okoli 150,00 EUR mesečno.

 

K. V.

Foto: krone.at