Avstrija spet podaljšala nadzor na meji, še naprej bomo stali v vrstah

Avstrija je z dopisom z dne 10. oktobra 2019 obvestila Evropsko komisijo in države članice, da bo s 13. novembrom ponovno podaljšala nadzor na notranji meji za šest mesecev. 13. november je bil namreč datum, ko je poteklo prejšnje šestmesečno podaljšanje.

Avstrija nadzor izvaja že od leta 2016 in ga podaljšuje v skladu z Uredbo Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. marca 2016. Vsakokratno podaljšanje je za šest mesecev.

V Avstriji izvajanje mejne kontrole utemeljujejo s tem, da v Avstrijo prihaja še vedno preveč nezakonitih migrantov, kar predstavlja grožnjo notranji varnosti in javnemu redu.

Slovenska vlada temu sicer nasprotuje in trdi, da je ukrep neupravičen, nesorazmeren in da ni nobenega razloga zanj. Kako zelo Avstrijci zaupajo slovenski vladi, pa kaže naslednji podatek. Na vprašanje, ali bodo Avstrijci nadzor na meji podaljšali tudi tokrat, so nam z ministrstva za notranje zadeve odgovorili: “O tem sta govorila tudi minister Poklukar in avstrijski notranji minister Peschorn ob robu ministrskega srečanja držav Salzburškega foruma prejšnji teden na Dunaju. Ob tem je minister Poklukar ponovno protestiral proti enostranskemu podaljšanju nadzora na notranji meji, ki ne temelji na objektivnih podatkih.”

No, ja. V Avstriji zagotovo vedo, kaj je za njih najboljše in si ne pustijo narekovati od sosedov. Sicer je pa tako, da se vsaka država članica ali nečlanica, ki je v schengenskem sistemu, samostojno odloča o uvedbi notranjega nadzora, če presodi, da je to potrebno za varnost njene države. Nadzor nad uvedbo in izvajanjem nadzorov na notranjih mejah pa je v pristojnosti Evropske komisije.

M. P.