ponedeljek, 18 januarja, 2021
Doma Dogodki Avstrija sprejela časovnico za sproščanje ukrepov

Avstrija sprejela časovnico za sproščanje ukrepov

Avstrijska vlada je včeraj sprejela časovnico glede sproščanja nekaterih ukrepov zaradi zajezitve širjenja okužb s koronavirusom COVID-19 do konca aprila.

Ukrepi in časovnica so naslednji:

• Omejitev gibanja je podaljšana do konca aprila. Ostajajo 3 oz. 4 ključne izjeme: izhod na delo, nakupi, pomoč drugim, ter če je potrebno sprehod/športna aktivnost na prostem (individualno oz. v krogu družine).

• S 14. aprilom se ponovno odprejo majhne trgovine (do 400 m2) ter vse trgovine z gradbenim materialom in vrtnarije. Upoštevati je potrebno stroge ukrepe glede nošenja mask, razkuževanja, ohranjanja minimalne razdalje in števila kupcev v trgovini (1 na 20 m2).

• S 1. majem se načrtuje (ob spoštovanju istih omenjenih pogojev zaščite) odprtje vseh prodajaln, trgovskih centrov in frizerskih salonov.

• S 14. aprilom bo obvezna uporaba mask tudi v javnem prometu ter vseh odprtih trgovinah.

• Šolanje otrok bo do sredine maja potekalo na domu. Izvajanje mature bo zagotovljeno, prav tako varstvo otrok v šolah in vrtcih, kot je potekalo do sedaj. Na univerzah se nadaljuje spletno poučevanje, raziskave ter izvajanje izpitov. Odločitev o nadaljnjih korakih bo na podlagi razvoja dogodkov sprejeta konec aprila.

• Sredi maja bi bilo mogoče postopoma ponovno odpreti gostinske lokale, hotele in druge storitvene obrate. Odločitev o tem bo na podlagi razvoja dogodkov sprejeta konec aprila.

• Organiziranje prireditev bo do konca junija prepovedano. Odločitev o nadaljnjih korakih bo na podlagi razvoja dogodkov sprejeta konec aprila.

• S 14. aprilom se bodo odprli zvezni parki, upoštevati bo treba minimalno razdaljo.

Ukrepe in časovnico je na družbenih omrežjih objavil Slovenski generalni konzulat v Celovcu.

Avstrija je imela včeraj 12.267 okuženih s koronavirusom, 220 jih je umrlo zaradi tega. Ima več kot 8,8 milijona prebivalcev in v svetu, poleg Slovenije, velja za eno uspešnejših v boju proti preprečevanju širjenja koronavirusa.

M. P.