Avstrija: Število okužb strmo narašča, veljati bodo začeli strožji ukrepi

(vir: arhiv)

Podobno kot v Sloveniji tudi v Avstriji število novo okuženih strmo raste. V četrtek so zabeležili več kot 8590 novih okužb, kar je v primerjavi s prejšnjim tednom kar enkrat več. Številke se močno približujejo lanskoletnim, za primerjavo 13. novembra 2020 je bilo 9586 primerov.

Kako pa ukrepi za preprečevanje širjenja okužb?

Dunaj bo ob koncu naslednjega tedna prešel na 4. stopnjo in tako na strožje ukrepe, kot so trenutno v veljavi drugod po deželi. To pomeni da bo veljalo pravilo 2G (PC) v gastronomiji, pri storitvah, kot so frizerji, masaže in podobno, ter pri dogodkih nad 25 oseb.

Hkrati bodo omogočili cepljenje otrok na 5 let.

Tudi v Zgornji Avstriji bodo poostrili ukrepe, in sicer bo od ponedeljka naprej za gastronomijo, hotelirstvo, kulturne dogodke, frizerje in ostale podobne storitve, v veljavi pravilo 2,5G (PC in T, pri katerem velja le PCR test, ki ni starejši od 48 ur).

Tudi zvezna dežela Solnograška bo poostrila ukrepe od ponedeljka naprej, in sicer bo veljalo za nočno gastronomijo in prireditve nad 500 oseb pravilo 2G (PC), kot je v veljavi že drugod v Avstriji. Pri manjših prireditvah, hotelih, v gastronomiji bo v veljavi pravilo 2,5G (PC ter PCR test, ki ni starejši od 48 ur).

Vse več pa je tudi kontrol izhoda iz posameznih okrožij v Zgornji in Spodnji Avstriji, kot so Braunau, Freistadt, Gmunden, Grieskirchen, Perg, Steyr-Land in Vöcklabruc, Melk, Scheibbs, Lielienfeld, Amstetten, Weidhofen an der Ybbs itd.

Vir: predstavništvo STO v Avstriji

S. B.