Avstrija zaostruje nadzor na svojih mejah

(vir: arhiv)

Avstrija namerava z jutrišnjim dnem zaostriti nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami. S tem želijo omejiti potovanja zgolj na najbolj nujna, razlog so prizadevanja za zajezitev širjenja novih različic novega koronavirusaje danes pojasnil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

Po ministrovih navedbah je treba v času pandemije potovanja zmanjšati na “absolutni minimum”. “Nadzor na mejah bomo sedaj občutno poostrili, da bi preverjali spoštovanje protikoronskih ukrepov,” je pojasnil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Da bi preprečili prehajanje meje turistov, bodo izvajali poostren nadzor tudi v avstrijskih smučarskih središčih.

Avstrija je že prejšnji teden napovedala ostrejša pravila za potnike ob vstopu v državo. Tako se morajo vsi, ki vstopajo v državo, registrirati in predložiti negativen test na covid-19. Poleg tega velja obvezna 10-dnevna karantena, ki jo je mogoče ob negativnem testu po petih dneh prekiniti.

Od srede bo negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante.

Avstrija, kjer so zaradi pandemije novega koronavirusa razglasili že tretjo ustavitev javnega življenja, z jutrišnjim dnem sicer sprošča nekatere omejitve. Ob strogih higienskih ukrepih bodo med drugim znova odprli trgovine, frizerske salone in muzeje.

M. P.