Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo

(vir: arhiv)

Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo. Od ponedeljka bo za prehod meje obvezno t. i. pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Antigenski testi in testi na protitelesa ne bodo več veljali. Kaj pa dnevni migranti?

Za dnevne migrante, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov, velja t. i. pravilo 3G, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante.

Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur. Antigenski hitri testi bodo po novem veljavni namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur. Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in ki vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Tako kot sicer v Avstriji tudi za tiste, ki vstopajo v državo, se veljavnost potrdila o cepljenju skrajšuje z enega leta na devet mesecev. Za to prilagoditev sicer velja prehodno obdobje do 6. decembra.

Spremembe glede prehajanja meje so bile sprejete v torek, veljati začnejo v ponedeljek.

S. B.