Avstrija: Zaprtje države za necepljene velja še naprej

Avstrijska vlada z novim kanclerjem Karlom Nehammerjem na čelu in s predstavniki zveznih dežel je v sredo sporočila, da zaprtje države preneha jutri, v soboto, 11. decembra, ob polnoči.

Zaprtje države za necepljene pa ostaja še naprej veljavno.

Tako naj bi se z 12. decembrom oziroma 13. decembrom po celotni državi odprle vse trgovine, ter storitvene dejavnosti kot so frizerski, kozmetični in masažni saloni.

Vendar pa je novi kancler Karl Nehammer na torkovi novinarski konferenci sporočil, da imajo posamezne zvezdne dežele dovoljenje, da uvedejo ostrejše ukrepe oziroma postopno odpiranje dejavnosti.

Zvezne dežele Gradiščanska, Tirolska in Predarlska so se odločile za takojšnje odprtje vseh dejavnosti, tudi gostinskih in nastanitvenih. Dunajski župan Michael Ludwig pa je sporočil, da se bodo gostinske in nastanitvene dejavnosti na Dunaju odpirale šele 20. decembra, v Spodnji Avstriji, Solnograški in Avstrijski štajerski pa 17. decembra.

Avstrijska Koroška se še ni odločila, kako bo postopala. Zgornja Avstrija pa je napovedala, da bo do 17. decembra obdržala popolno zaprtje zvezne dežele.

Kulturne ustanove smejo po celotni državi spet odpreti svoja vrata, in sicer do največ 2000 obiskovalcev, ki razpolagajo z potrdilom PC (2G) in z dodeljenimi sedeži ter obvezno uporabo FFP2 mask. Znameniti »Opernball 2022« pa so tudi letos odpovedali. Nočna gastronomija in Après-Ski ostajajo zaprti.

Vir: STO, Predstavništvo STO v Avstriji

M. P.