Avstrija znižuje davke, kaj pa Slovenija?

Zaradi davčne reforme bo na boljšem 4,8 od 8,8 milijona avstrijskih prebivalcev, manj obremenjeno bo tudi avstrijsko gospodarstvo.

(vir: pixabay.com)

Avstrija je napovedala bistveno nižje davke, kot doslej. Avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz je na Dunaju tik pred prvomajskimi prazniki napovedal davčno razbremenitev, ki naj bi bila uveljavljena postopno, ocenjena je na približno 6,5 milijarde evrov. Toliko več bo v denarnicah ostalo državljanom in podjetjem, na boljšem bo skoraj 55 odstotkov vseh avstrijskih državljanov in državljank. Več kot polovica torej.

“Vesel sem, da nam je uspelo, da bo državljanom ostalo nekaj več in jim ne bo država jemala vedno več,” je ob predstavitvi davčne reforme, ki naj bi jo parlament sprejel poleti, dejal Kurz.

Po predlogu se bo stopnja obdavčitve z dohodnino v spodnjih treh dohodkovnih razredih v letu 2021 oz. 2022 znižala s 25 na 20 odstotkov, s 35 na 30 odstotkov oz. z 42 na 40 odstotkov. Stopnje davka v zgornjih treh dohodkovnih razredih za letne prihodke nad 60.000 evrov bodo ostale nespremenjene, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Do 11 tisoč evrov letnega dohodka pa v Avstriji ni dohodnine. S tem, da morajo slovenski državljani, ki delajo v Avstriji in imajo stalno prebivališče prijavljeno v Sloveniji, dohodnino plačevati po slovenski zakonodaji, kar pomeni, da dohodnino doplačujejo.

Znižanja dohodnine v Avstriji bodo veseli tudi tisti z najvišjimi plačami, saj bodo tudi za njihov spodnji del plač še najprej veljale nižje davčne stopnje, preden bodo višji deli prihodkov obdavčeni z 48, 50 in (nad enim milijonom evrov) 55 odstotki.

Avstrijski finančni minister Hartwig Löger je dejal, da bo zaradi davčne reforme na boljšem 4,8 od 8,8 milijona prebivalcev.

Kurz je navedel, da bo Avstrijec z bruto mesečnimi prihodki v višini 1500 evrov bruto letno prejel neto 500 evrov več denarja. V primeru mesečnih prihodkov v višini 3000 evrov bruto pa mu bo v denarnici ostalo dodatnih skoraj 1000 evrov.

Nižja bo tudi obremenjenost gospodarstva, saj se bo stopnja davka od dohodkov pravnih oseb do leta 2023 v dveh korakih znižala s 25 na 21 odstotkov.

Tako v Avstriji, kaj pa Slovenija?

Slovenija ima med državami članicami OECD plače med najbolj obdavčenimi. Zelo obremenjeno je tudi gospodarstvo, ki zaradi tega že izgublja pri konkurenčnosti. Vlada pa novih razbremenitev ne načrtuje. Nasprotno.

Dodati pa je treba, da je podoben predlog za razbremenitev plač v Sloveniji predlagala tudi Slovenska demokratska stranka (SDS), vendar sta levičarska vlada in koalicija v sestavi LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levica to pred kratkim zavrnili.

M. P.