AVSTRIJSKA VLADA GROZI Z 12-URNIM DELOVNIKOM

V soboto se je na ulicah avstrijske prestolnice Dunaj zbralo med 80.000 in 100.000 ljudi, ki so protestirali proti vladnemu predlogu zakona, s katerim bi delovnik podaljšali na največ 12 ur na dan, teden pa posledično na 60 ur.

Temu »neživljenjskem« delovniku ostro nasprotuje tudi avstrijska zveza sindikatov, ki zahteva referendum, skrbi pa napovedano zvišanje delovnih ur povzroča tudi številnim slovenskim delavcem pri severnih sosedih.

Med drugim izpostavljajo vprašanje, ali bi zaposleni v primeru sprejetja zakona lahko zavrnili opravljanje nadur. Vlada je potrdila, da bo imel delavec po 10-urnem delu pravico zavrniti opravljanje nadur, ne da bi za to moral navesti razlog.

Wolfgang Katzian: Uprli se bomo

Na sobotnih protestih je tako predsednik avstrijske zveze sindikatov Wolfgang Katzian napovedal, da se bodo sindikati proti predlogu novega zakona »uprli z vsemi razpoložljivimi sredstvi.« Ob tem pa Katzian zahteva še, da vlada razpiše referendum, na katerem bi svojo voljo o možnosti daljšega delovnika izrazili volivci sami.

Parlament naj bi o predlogu zakona odločal v četrtek in ga najverjetneje potrdil.

Ali se bodo slovenski delavci vračali?

Napovedano povišanje delovnih ur skrbi tudi številne slovenske delavce, ki si kruh služijo v Avstriji. Številni že tako ali tako ob 8-urnem delovniku mnogo časa porabijo za vožnjo na delo, ob morebitnem 12-urnem delavniku pa bi številni sprejeli tudi dvakrat nižjo plačo in se vrnili v Slovenijo.

K. V.

Foto: Twitter