Avtorstvo oddaje so jima ukradli, Švab mastno služi

Natalija Verboten (Bojič) pred sodiščem. (vir: demokracija.si)

Natalija Verboten in njen mož, glasbenik Dejan Bojič, sta v Slovenskem pozdravu, oddaji RTV Slovenija, že takoj v začetku predvajanja prepoznala svoje avtorsko delo. Vložila sta tožbo zoper RTV Slovenija in jo tudi dobila. Sodišče je pritrdilo, da je scenarij avtorsko delo zakoncev Bojič iz Grušene, pošta Zgornja Kungota. Sodba je postala pravnomočna 30. marca 2016, aprila 2018 jo je potrdilo tudi Vrhovno sodišče RS.

Sporno oddajo so začeli predvajati 4. oktobra 2013, kot avtorji so se pod njo podpisali njen voditelj, pevec Modrijanov Blaž Švab, glasbenik in urednik ter producent na Regionalnem centru RTV Slovenija v Mariboru Smiljan Greif ter mariborski režiser Marjan Kučej, ki je na javno televizijo prišel s POP TV.

Zdaj tudi ni nobenega dvoma več, da je bil scenarij za oddajo Slovenski pozdrav ukraden, na sodišču poteka le še tožba za škodo, ki je bila povzročena Bojičevima. Slednja zahtevata izplačilo 125 tisoč evrov škode, sodišče jima je prisodilo 65 tisoč evrov. Višje sodišče je to sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje.

Predvidoma februarja se odločalo le o višini odškodnine, ostalo je že vse pravnomočno.

Darja Gajšek (po 500 evrov) in Švab (po 950 evrov na oddajo).

RTV Slovenija pa oddajo z ukradenim scenarijem še kar predvaja. Slovenske novice, kjer so zgodbo tudi razkrili, so še objavile, da Švab za posamezno oddajo prejme po 950 evrov bruto (za vodenje, redaktorstvo in scenarij). Sovoditeljica Darja Gajšek za vsako oddajo prejme po 500 evrov bruto (za vodenje in pripravo veznega teksta).

Švab je za Nedeljske novice sicer povedal, “da nikoli v življenju ni videl koncepta Natalije in Dejana”. Zatrdil je, da je delo plod njegovega lastnega dela. No, sodišča v tem primeru menijo drugače, in sicer, da je “koncept TV-oddaje avtorsko delo zakoncev Bojič”.

Bojičeva zastopa odvetnik Franci Matoz, vso škodo in odškodnino pa bomo plačali državljani. RTV tudi sicer še vedno krši avtorske pravice

Vir: slovenskenovice.si

M. P.