Biden prepričljivo izgubil prvo debato s Trumpom

Foto: epa
Foto: epa

Predsednik Joe Biden in nekdanji predsednik Donald Trump sta se v četrtek zvečer pomerila v svoji prvi 90-minutni razpravi v tekmi za predsedniške volitve 2024. Soočenje je gostila televizija CNN, bilo je kar nekaj vroče krvi, Biden pa je le še potrdil dvome v njegovo sposobnost vnovičnega mandata.

 

Soočenje se je začelo s presenetljivo umirjenima prihodoma obeh kandidatov, a sta se že kmalu razživela v debati o tem, kdo je Ameriko pognal v slabše stanje. Trump je poudaril, da je država pod njim uživala tako rekoč idilo brez vojn in da bi njegovi administraciji morali pripisati tudi zasluge, kako so se spopadli s pandemijo covida in z gospodarskimi težavami. Biden mu je očital, da je z velikimi davčnimi olajšavami nagradil zgolj bogataše in da je bil prvi predsednik po Hooverju, ki je mandat sklenil z manj delovnimi mesti, kot ga je začel.

Trump: “Nisem začel niti ene vojne”
Kljub vpletenosti ZDA v dve vojni v svetu, je Biden poudaril, da v njegovem mandatu ni umrl noben ameriški vojak v tujini, a ga je Trump postavil pred dejstvo, da sam ni začel niti ene vojne. Biden je ob tem spomnil, da je bil on tisti, ki je umaknil vojake iz Afganistana, a je Trump odvrnil, da neslavni umik ameriške vojske iz Afganistana, po katerem so državo nemudoma prevzeli talibani, še vedno velja za “najsramotnejše poglavje v ameriški zgodovini”. Trump je Bidnu očital liberalno politiko o priseljevanju, pandemiji in seljenju delovnih mest v tujino, večkrat pa mu je očital tudi dejstvo, da je pod njim Amerika izgubila ves svetovni ugled. “Pod Bidnom smo postali država tretjega sveta. Tuje države nas ne spoštujejo več, mislijo, da smo butasti. Vsi se nam posmehujejo,” je dejal.

Foto: epa

Ena od ključnih tem je bila tudi pravica do splava, potem ko je ustavno sodišče leta 2022 odpravilo prelomno razsodbo Roe priti Wade. Biden je obljubil, da bo to spremenil, medtem pa je Trump vztrajal, da so konservativni sodniki, ki jih je imenoval on, zgolj sledili temu, “kar so vsi hoteli” – vrniti možnost odločanja o splavu posameznim zveznim državam. Je pa poudaril, da “v nasprotju z nekaterimi” podpira izjeme, kot sta splav v primeru posilstva in incesta, in da ne namerava prepovedati tabletk za splav.

Biden je v državo spustil teroriste in krimalce
Sledila je vneta debata na temo obmejne politike in priseljevanja, pri čemer je Trump Bidna obtožil, da je s svojim ohlapnejšim pristopom v državo spustil “teroriste, paciente in kriminalce“, ki so državo povsem razdejali. Biden je v tej debati večkrat popolnoma odtaval, kar je le potrdilo Trumpova namigovanja o tem, da se ZDA zaradi Bidna vsi “posmehujejo”.

Trump: Zelenski je “izjemni prodajalec, ki vsakič odide z malho denarja”
Na temo vojne v Ukrajini se je Biden spustil v kritiziranje Putina, a Trump se v Putinov značaj ni spuščal. Namesto tega je obljubil, da lahko vojno v Rusiji konča, “še preden se preseli v ovalno pisarno“, ob tem pa ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega označil za “izjemnega prodajalca“, ki vsakič iz ZDA odide z malho denarja. “Če bi imeli pravega predsednika, ki bi ga Putin spoštoval, ne bi nikdar napadel Ukrajine. Kot tudi Hamas ne bi nikdar napadel Izraela,” je dejal Trump.

Foto: epa

Vprašanje o vojni v Gazi sta oba kandidata dokaj hitro odpravila, pri čemer je Trump Bidna na neki točki obtožil, da je “Palestinec, ampak šibek“. Biden je ob tem poudarjal, koliko orožja pošilja Izraelu in da nobena država ni storila več za Izrael kot ZDA. Ob tem je treba poudariti, da Biden izgublja svoje volivce tudi zaradi “neomajne podpore” Izraelu, sploh glede na humanitarno krizo v Gazi.

V drugi polovici soočenja sta oba kandidata začela izgubljati rdečo nit in se prepirala, kdo bo ostal v zgodovini kot najslabši predsednik ZDA ter kdo je pravi kriminalec. V debati se Trump ni mogel izogniti očitkom o Bidnovem sinu Hunterju, ki ga bremenijo kriminalna dejstva.

Nastop Bidna je šokiral
“Nastop predsednika Bidna je bil šokantno slab. Vse, kar lahko rečemo, je, da je živ preživel razpravo. Zmeden, izgubljen, spotikajoč se, momljajoč in zelo jezen, a je bil še vedno tam in dihal, ko se je končalo. Bilo je šokantno,” je poročal medij The Hill po koncu debate. Bidnova predstava je pri demokratih vzbudila resno zaskrbljenost glede novembrskih volitev, ki jih je ABC analiza označila kot “katastrofo za demokrate”. Ugiba se celo o zamenjavi kandidatov. Bidnovo pomanjkanje energije so iz Bele hiše pripisali prehladu, vendar to ni prepričalo nikogar. Celo njegova nekdanja vodja komunikacij Kate Beddingfield je priznala, da je bila Bidnova predstava katastrofalna.

Kako je izgledalo to “katastrofalno” vedenje Bidna, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, ki je bil objavljen na X: https://twitter.com/i/status/1806557731244986521

 

Prve ankete po soočenju kažejo, da Trump vodi pred Bidnom, in sicer za štiri odstotne točke po zadnji anketi New York Timesa in Siena Collegea. Soočenje je potekalo zgodaj, še pred strankarskimi konvencijami, zato kandidata še nista uradno potrjena. Med prejšnjimi volitvami leta 2020 sta imela Biden in Trump dve soočenji, ki sta se sprevrgli v prepir. CNN je tokrat uvedel stroga pravila glede izklapljanja mikrofonov in odsotnosti občin. Soočenje je prvo po štirih letih, kjer sta nastopila skupaj, Biden kot aktualni predsednik in Trump brez udeležbe v republikanskih soočenjih. Drugo in tudi zadnje soočenje med Trumpom in Bidnom je predvideno septembra, in sicer pod okriljem televizije ABC.

T. B.

vir: nova24tv.si