Bistriški poslanki mag. Karmen Furman uspelo

Na zahtevo Slovenske demokratske stranke (SDS) so poslanci včeraj obravnavali vključitev zahodne obvoznice in posledično postavitev kablovoda pri Impolu v proračunske dokumente. Za to si je v parlamentu zelo prizadevala bistriška poslanka mag. Karmen Furman. In uspela!

Poročali smo že, da vlada Marjana Šarca v proračunskih dokumentih za leti 2020 in 2021 ni zagotovila denarja za izgradnjo zahodne obvoznice Slovenska Bistrica in posledično kablovoda za skupino Impol.

SDS je zahteval sklic pristojnih odborov v parlamentu, včeraj so nato na skupni seji Odbora za infrastrukturo in Odbora za gospodarstvo sprejeli sklep, da mora vlada za zahodno obvoznico v Slovenski Bistrici v naslednjih dveh letih zagotoviti naslednja sredstva:

  • leta 2020: 2,0 milijona evrov (zdaj le 261.990 evrov),
  • leta 2021: 4,8 milijona evrov (zdaj le 500 tisoč evrov).

Po prvotnem predlogu bi vladajoči zahodno obvoznico začeli graditi šele po letu 2023, konec izgradnje pa je bil predviden šele v letu 2028. Do takrat bi bil Impol že zdavnaj primoran oditi iz Slovenske Bistrice.

Stvari so se obrnile. Veliko vlogo pri tem so imeli poslanci SDS, predvsem mag. Karmen Furman, ki si je za to zelo prizadevala. Po končani seji je včeraj na Facebooku zapisala, da naj bi bila po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo zahodna obvoznica zgrajena oziroma prevozna avgusta 2021.

Pomembno je še, da so na predlog SDS na seji odborov včeraj sodelovali tudi predstavniki skupine Impol: Jernej Čokl, Andrej Kolmanič in Rafko Atelšek. Dodajmo, da bo poleg obvoznice zgrajen tudi kablovod, ki bo skupini omogočil nadaljnji razvoj. Poročali smo že, da bodo izgradnjo oziroma postavitev tega plačali v Impolu.

Mag. Karmen Furman na včerajšnji seji parlamentarnih odborov v DZ. (vir: FB)
Štajerski poslanci so se z vodstvom bistriškega Impola srečali že pred nekaj tedni in napovedali, da bodo v proračunskih dokumentih zahtevali 6 milijonov evrov za zahodno bistriško obvoznico. Četudi so bili v delegaciji tudi poslanci vladajočih strank, do tega ni prišlo. Ko je vlada dokumente poslala v parlament, je veliko napora v uspeh vložila prav bistriška poslanka mag. Karmen Furman. (vir: Twitter)

M. P.